≫ 

Vlada predala Skupštini predloge kandidata za šefove 50-ak viših i osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji

Za Tužioca za organizovani kriminal predložen je aktuelni šefa tog tužilaštva Mladen Nenadić, a za Apelacionog tužioca u Beogradu takođe aktuelni šefa tog tužilaštva Tomislav Kilibarda. Za Višeg javnoga tužioca u Beogradu predložen je Nenad Stefanovića, trenutni zamenik te funkcije

  • 0
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina Foto: Shutterstock

Vlada Srbije utvrdila je danas predloge kandidata za šefove 50-ak viših i osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji i prosledila ih Narodnoj skupštini na konačan izbor.

Kako Tanjug saznaje, za Tužioca za organizovani kriminal Vlada je Skupštini na izbor predložila aktuelnog šefa tog tužilaštva Mladena Nenadića, a za Apelacionog tužioca u Beogradu takođe aktuelnog šefa tog tužilaštva Tomislava Kilibardu.

Za Višeg javnog tužioca u Beogradu Vlada je Skupštini predložila Nenada Stefanovića, koji je trenutno zamenik te funkcije.

Izbori za tužioce treba da se okončaju pre kraja godine, pošto izabrani javni tužioci na mandat od šest godina treba da stupe 1. januara 2022. godine.

O predlozima Vlade do kraja decembra treba da odluči Narodna skupština, a potom da oni polože zakletvu.

Na ovim izborima pored pomenutih, biraju se šefovi za još 18 viših i 30 osnovnih javnih tužilaštava.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javnog tužioca na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i on može biti ponovo biran.

Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca sa liste kandidata koju je utvrdilo DVT.

Prethodno DVT dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

Video: Usvojen Zakon o ministarstvima u Skupštini Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA