≫ 

Albanske i srpske porodice istupile zajedno: Pitanje nestalih rešavati mimo politike

Članovi prištinskog Resursnog centra za nestale i beogradskog Udrženja "Kosovski stradalnici" danas su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apelovali na nadležne u Beogradu i Prištini da žrtvama vrate dostojanstvo, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost

  • 0
Albanske i srpske porodice nestalih, Konferencija za novinare albanskih i srpskih porodica nestalih

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Albanske i srpske porodice nestalih zajedno su danas iz Beograda zatražile da se politika povuče iz procesa rasvetljavanja sudbine nestalih i da ceo proces što pre dobije novi, jači zamah.

Nakon što su u petak u Prištini održali zajedničku konferenciju članovi prištinskog Resursnog centra za nestale i beogradskog Udrženja "Kosovski stradalnici" danas su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apelovali na nadležne u Beogradu i Prištini da žrtvama vrate dostojanstvo, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

Ocenili su i da će sve dok se ne usvoji zakon o nestalima njihova prava biti ugrožena i da bez rešavanja tog humanitarnog pitanja, kako kažu, nema pomirenja i multietničkog društva.

Bajram Ćerkinaj iz Resursnog centra smatra da je proces rasvetljavanja sudbine nestalih stao zbog politike, tvrdeći da se radne grupe Beograda i Prištine ne sastaju mesecima, kao i da porodice ne znaju o čemu pričaju na sastancima u Briselu i Vašingtonu. Porodice, kako kaže, moraju da se ujedine i izađu pred parlamente u Prištini i Beogradu, da vrše pritisak "kao onda kada su tela nalažena u crkvama i džamijama", jer su sve masovne grobnice i u Srbiji i na Kosovu i Metohiji poznate.

- Da su vaše majke plakale, vaša braća i sinovi ubijeni, sve bi bio drugačije - poručio je Ćerkinaj političarima koji za, kako je dodao, više od dve decenije nisu doneli čak ni zakon koji bi regulisao taj problem.

Predstavnici udruženja rekli su da se i dalje traga za 1.630 osoba i da ne žele da pitanje nestalih bude talac jedne osobe.

Nataša Šćepanović iz Udruženja "Kosovski stradalnici" ocenila je da je nestalima oduzeto osnovno ljudsko pravo na život i slobodu i dodala da ne postoji istinska želja i volja da se reši problem nestalih.

Ona smatra i da je sakrivanje informacija o prisilno otetim grubo kršenje ljudskih prava.

Šćepanović je dodala da porodice očekuju rezulate i ubrzanje procesa pronalaženja nestalih, podizanje zajedničkog memorijala, reparaciju za duševnu bol.

Član Udruženja Gordana Ðikanović kazala je da im je zajednički cilj da nateraju odgovorne da ubrzaju proces koji stagnira.

- Svih ovih godina oni nas sluđuju i ponižavaju različitim kontradiktornim informacijama - rekla je ona.

Video: Vučić: Borićemo se da pronađemo sve nestale

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA