≫ 

Kurti danas u Briselu, dijalog i susret sa predsednikom Srbije neisvestan

Borelj je u više navrata je pozivao Vučića i Kurtija da se do kraja godine sastanu u Briselu

  • 4
Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Predsedništvo Srbije

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas će prisustvovati sastanku Saveta za stabilizaciju u pridruživanje EU i tzv. Kosova, u Briselu, što je prilika da se sa posrednicima EU još jednom razmotre mogućnosti održavanja dijaloga Beograda i Prištne na visokom političkom nivou do kraja godine.

Aljbin Kurti je pred dolazak u Brisel poručio da bi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučicem mogao da se održi upravo u drugoj nedelji decembra, uz ocenu da su posrednici EU ti koji treba da "procene da li će poslati pozivnice".

Prethodno je predsednik Srbije naglasio je da Beograd "traži i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima i o svim temama".

Na pitanje Tanjuga da li se "pozivnice spremaju", iz krugova bliskih Žosepu Borelju i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčku odgovaraju da je "još rano za bilo kakvu najavu" i da ima još "pune dve nedelje" do početka prazničnih odmora u EU.

Borelj je u više navrata je pozivao Vučića i Kurtija da se do kraja godine sastanu u Briselu.

Nakon poseta Beogradu i Prištini, Lajčak nije zvanično iznosio detalje oko mogućosti organizovanja konstruktivnog sastanka lidera dve strane.

Od ranije je poznat stav Lajčaka da bi sastanak Beograda i Prištine na visokom političkom nivou trebalo zakazivati ako postoji mogućost napretka i iskoraka, što se nije dogodilo u poslednje dve runde razgovora Vučića i Kurtija u Briselu.

Nakon sastanaka Vucćića i Kurtija sredniom juna i jula zaključak je bio da su obe strane ostale na svojim dijametralo suprotnim pozicijama, a jedni dogovor bio je da se sa dijalogom mora nastaviti.

U međuvremenu, prema oceni EU, napretka u dijalogu nije bilo.

Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neizvestan?

    7. decembar 2021 | 11:39

    Čudo pa se ne usaglasiše njihovi poslanici i ministri, koji zajedno sede u skupštinskim klupama lažne države.

  • N

    7. decembar 2021 | 10:30

    Zar nismo napustili sporazum?Šta je sad ovo

  • Čiča

    7. decembar 2021 | 14:28

    Dva drugara, dobra stara...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA