≫ 

Eskobar javno podržao inicijativu Otvoreni Balkan

Podržavamo svako nastojanje za regionalnu ekonomsku integraciju - naglasio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan

  • 1
Gabriel Escobar Gabrijel Eskobar

Foto: Tanjug/AP

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ove nedelje boravi u Bosni i Hercegovini, gde je govorio o regionalnim pitanjima i aktuelnim temama.

- Podržavamo svako nastojanje za regionalnu ekonomsku integraciju. Berlinski proces, zajedničko regionalno tržište, CEFTA-u i "Otvoreni Balkan". Sve dok je to otvoreno za sve zemlje, sve dok daje legalne i regulatorne sisteme i podiže ih na evropski nivo, sve dok promoviše korektnost, otvorenu trgovinu, mi ćemo te principe podržati - naglasio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Istakao je kako mu se čini da se to već dešava, da postoji ogromna regionalna ekonomska integracija bez ili sa regionalnim tržišta.

- Ali BiH je jedina koja u tome ne učestvuje. Sve dok je to ekonomska inicijativa, mogla bi biti pozitivna. Na kraju krajeva, ekonomije ovog područja ne mogu funkcionisati ako imate tržište od 600.000 u Crnoj Gori ili 2 miliona u Severnoj Makedoniji. Treba vam tržište od 20 miliona da svi u njemu učestvujete. To je osnova na kojoj uslovljavamo našu podršku “Otvorenom Balkanu” – ističe Eskobar.

Video: Vučić dočekao Ramu i Dimitrova, sledi susret s privrednicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA