≫ 

Kurti sa Boreljom i Lajčakom o budućnosti dijaloga sa Srbijom, sa Varheljom o stabilizaciji i predruživanju EU

Aljbin Kurti sastao se u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa komesarom EU za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljijem

  • 0

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti sastao se u Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sa kojima je razgovarao o procesu pregovora  i njegovoj budućnosti, kao i o evropskom putu tzv. Kosova.

Kurti je na sastanku ponovio posvećenost njegove Vlade evropskoj agendi. Takođe je bilo reči o produbljivanju bilateralne saradnje između južne srpske pokrajine i Evropske unije i njenom putu ka evropskim integracijama.

Kosovski premijer se u Briselu sastao i sa komesarom EU za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljijem, a prema saopštenju Kancelarije premijera, na sastanku je razgovarano o odnosu između Kosova i Evropske unije u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao delu procesa integracije Kosova u Evropsku uniju, sa naglaskom na kontinuiranom napretku koji je Kosovo postiglo u reformi pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala.

- Premijer Kurti je pohvalio kontinuiranu podršku Evropske komisije reformama i ponovio zahtev da zemlje članice u okviru Saveta EU donesu pozitivnu odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Republike Kosova - kaže se u saopštenju.

Kurti je na Tviteru naveo da ceni današnju diskusiju sa Varheljijem. Kako je naveo, Kosovo je ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima i veruje da će EU odlučiti pozitivno.

- EU integracije nemaju alternativu. Motivisani smo da nastavimo naše reforme u bliskoj saradnji sa EU - napisao je Kurti.

 

I komesar za proširenje Oliver Varhelji se oglasio na svom tviter nalogu.

- Sa premijerom Aljbinom Kurtijem uoči današnjeg Saveta EU za stabilizaciju i pridruživanje Kosova. Razgovarano o važnosti brze implementacije Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, o radu na reformama, uključujući reformu pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala  -  naveo je u objavi na Tviteru Varhelji.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA