≫ 

Oglasila se SPC povodom provokativne izjave Viole fon Kramon o crkvi

SPC postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav SPC i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju - saopštila je informativna služba SPC

  • 39
Patrijaršija

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srpska pravoslavna crkva oglasila se nakon što je, kako se navodi, primili smo mnoštva oštrih protesta i negodovanja povodom jučerašnje objave nemačke političarke Viole fon Kramon, date posle razgovora sa Episkopom diseldorfskim g. Grigorijem, da u Nemačkoj ne postoji Srpska Pravoslavna Crkva.

- Odgovorni smo da, istine radi, izjavimo: Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja - navodi se u saopštenju informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve.

Predstavnica evropskog parlamenta je na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa episkopom diseldorfskim i cele Nemačke Grigorijem i u prepisci sa korisnicom te platforme iznela i stav da "Srpska pravoslavna crkva ne postoji".

Video: U Muzeju SPC su jedini dokazi da je postojala crkva u Đurakovcu još iz 13. veka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zepe

    7. decembar 2021 | 17:16

    Dotičnu gospođu proglasiti persona non grata u Srbiji.Ako mogu Šiptari da stavljaju zabrane našim političkim predstavnicima za braniti pristup na Kosovo za daleko manje delikte zašto se ne bi moglo promeniti i za Violu koja je gurnula prst u oko celom srpskom rodu širom sveta i nama u Srbiji .?

  • DARKO 100%

    7. decembar 2021 | 17:20

    Ta kramponjerka je osinuta u glavu,vrlo bezobrazna osoba,veliko razocarenje i u vladiku episkopa Grigorija

  • Zvezda

    7. decembar 2021 | 17:38

    Ispitati Grigorija.Ako treba smeniti i rasciniti.On odavno radi protiv SPC.Da li je moguce da tako razvratnu osobu drze za vladiku? On je bruka i sramota za crkvu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA