Ko je novi britanski izaslanik za Zapadni Balkan, Stjuart Pič i šta ga vezuje za naš region?

Ser Stuart Pič iskusni je vazduhoplovni obaveštajac, koji se vinuo do vrha britanske armije, a zatim i samog NATO-a

  • 1
Balkan mapa, Stuart Pitch , Stjuart Pič Foto: Shutterstock, Tanjug / PRESIDENCY OF SERBIA

Ser Stjuart Pič, koji je imenovan za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan, veteran je sa brojnih ratišta – od Avganistana i Iraka do Libije. Do avgusta ove godine bio je predsedavajući vojnim komitetom NATO-a, piše RTS.

Ima li on političkog iskustva i šta ga vezuje za Balkan?

Ser Stuart Pič iskusni je vazduhoplovni obaveštajac, koji se vinuo do vrha britanske armije, a zatim i samog NATO-a. Za Balkan ga vezuje samo komandovanje vazduhoplovnim operacijama Kfora.

- Oni koji treba da vide, sigurno će primetiti da je on autor knjige o upotrebi vazdušne sile u ratu, što znači da mogu da računaju da je situacija u Bosni i Hercegovini bezbednosni problem - navodi profesor slovenskih i istočnoevropskih studija na Univerzitetu u Londonu dr Erik Gordi.

Šefica britanske diplomatije Liz Tras naglašava da ser Stjuart treba da odigra ključnu ulogu u zaštiti Dejtonskog sporazuma i u suzbijanju, kako ističe, malignih elemenata u Bosni i Hercegovini.

- Što se tiče nezavisnih socijaldemokrata u Republici Srpskoj i HDZ-a Bosne i Hercegovine, tu postoji jak konsenzus među svim političkim strankama u Britaniji - ističe Gordi.

Aleksandar Vučić, Stjuart Pič Ser Stuart Pič iskusni je vazduhoplovni obaveštajac, koji se vinuo do vrha britanske armije, a zatim i samog NATO-a-Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Master u oblasti međunarodnih odnosa i prava Univerziteta u Kembridžu daje britanskom izaslaniku teorijski kredibilitet za tako osetljivu diplomatsku misiju čiji je jedan od ciljeva i podrška dijalogu Beograda i Prištine. No, šta je sa praksom?

- Mislim da je njegova uloga pre svega simbolična. To je čovek, koji nema veliko političko iskustvo, niti je ikada radio kao pregovarač - ističe profesor na Univerzitetu u Londonu.

Imenovanjem Piča najmoćnija evropska članica NATO-a prvi put od Bregzita šalje diplomatsku poruku da će njihova uloga biti da daje potporu Evropskoj uniji što je, smatra Gordi, za Britaniju, i verovatno za Evropu, pozitivan znak. Znači, neće voditi samostalnu spoljnu politiku, ističe on.

Ser Stjuart Pič, dakle, otelotvoruje diplomatiju pod kišobranom NATO-a u post-bregzitovskom periodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. decembar 2021 | 11:01

    VRACA SE SRBOFOB NA MESTO ZLOCINA !!!! PEGAVCI SU MIROLJUBIV NAROD JER SU U SVOJOJ NOVIJOJ ISTORIJI POBILI SAMO 100 MILIONA LJUDI SIROM SVETA !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA