≫ 

"Srbija probila led otvaranjem novog klastera posle dve godine"

Bio je zastoj u pregovorima sa Evropskom unijom koji je bio jako loš i za EU i za nas. Mislim da smo ovim pokazali da su prevaziđeni ti problemi koji su postojali u međusobnim odnosima i koji su nas sprečavali da napredujemo brže - rekao je Slobodan Zečević

  • 0
Aleksandar Vučić Brisel Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Otvaranje klastera 4 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom je važna vest pošto je Srbija posle dve godine probila led, rekao je za RTS Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije. Napomenuo je da EU sada shvata da je besmisleno voditi razgovore dok Priština ne bude spremna da realizuje ono što je dogovoreno.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije ocenio je da je otvaranje klastera 4 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom važna vest pošto je Srbija posle dve godine probila led.

- Bio je zastoj u pregovorima sa Evropskom unijom koji je bio jako loš i za EU i za nas. Mislim da smo ovim pokazali da su prevaziđeni ti problemi koji su postojali u međusobnim odnosima i koji su nas sprečavali da napredujemo brže - rekao je Zečević tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Istakao je da će Srbija u okviru klastera 4 otvoriti četiri nova poglavlja, ali je napomenuo da se očekivalo više.

- I Evropska komisija je očekivala više, jer je Evropska komisija predložila da se otvori još jedan klaster koji se odnosi na konkurentnost i rast i tu smo mi otvorili već pet poglavlja i još da smo otvorili taj klaster, otvorili bi dodatna tri poglavlja. Imali bismo ukupno sedam otvorenih poglavlja sada u decembru - kazao je Slobodan Zečević.

Dodao je da je činjenica da je Srbija otvorila klaster 4 pozitivna sama po sebi.

Šta bi se desilo da nije otvoren novi klaster?

Govoreći o reformama, Zečević je naveo da je otvaranje novog klastera vetar u leđa i da nisu otvorena nova poglavlja, moglo bi da se govori o ozbiljnom zastoju u pregovorima sa EU.

Slobodan Zečević, Institut za evropske studije Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ovako zastoja nema. Mi napredujemo, što je važno, ali mi treba uvek da težimo da napredujemo brže i mislim da i Evropa i mi treba da radimo na tome da napredujemo brže. Žao mi je što nismo otvorili još jedan klaster, to bi bilo, od tih šest klastera, otvorili bi tri, polovinu - kazao je Zečević i dodao da bi voleo da Srbija naredne godine otvori tri preostala klastera.

Zečević je ocenio da je otvaranje svih klastera moguće ukoliko postoji politička volja i sa jedne i sa druge strane.

- Imamo potpune administrativne kapacitete da pripremimo sva poglavlja. Ne znam da li imamo pripremljena sva poglavlja, nadam se da radimo na tome, ali, u svakom slučaju, to bi bilo jedno rešenje da do 2022. godine budu otvoreni svi klasteri, jer zatim sledi zatvaranje klastera - naveo je Zečević.

"Zaštita životne sredine je vrlo skup posao"

Klaster 4 se tiče zelene agende i obnovljivim izvorima energije. Slobodan Zečević je istakao da se sve veći značaj pridaje zaštiti životne sredine i da je verovatno jedan od motiva Evropske unije bio da otvori klaster 4 zbog insistiranja na zaštiti okoline.

"To je jedan vrlo skup posao. Ako vam neko kaže da treba da vam bude čist vazduh, mi proizvodimo električnu energiju u termoelektranama, to znači da u prvoj fazi moramo da imamo neke super filtere savršene da bi umanjili maksimalno, koliko god možemo, a to je jako skupo", kazao je Zečević.

Napomenuo je i da je sigurno da je želja da se otpadne vode ne ispuštaju u reke i da je to interes Srbije.

O dijalogu Beograda i Prištine i ulozi EU

Žozep Borelj je juče rekao da uskoro neće biti sastanaka Beograda i Prištine na najvišem nivou i da je besmisleno organizovati sastanke na kojima neće biti rezultata. Zečević je ocenio da EU sada shvata da je besmisleno voditi razgovore sve dok Priština ne bude spremna da napreduje u realizaciji onoga što je već dogovoreno.

- Mi smo juče videli da Priština samom Borelju kaže, odnosno Aljbin Kurti mu je rekao da oni ne razmišljaju o Zajednici srpskih opština, ne pada im na pamet. Prema tome, jasno je da oni neće da poštuju sporazum iz Brisela. Kad neće da poštuju sporazum iz Brisela, onda čemu razgovori? Mislim da EU sada mora da poradi malo sa njima i da vidi na koji način ona može da ih privoli poznaniju prava, da poštuju one sporazume koje su sami zaključili - naveo je Zečević.

Ocenio je da je Borelj insistirao na poštovanju Briselskog sporazuma i da mu se čini da Evropska unija sledi primer Srbije koja je uvek insistirala na poštovanju tog sporazuma.

"Zapadne zemlje vide rešenje u unitarizaciji BiH"

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Zečević je da u toj zemlji postoji suštinski problem i da je Evropska unija, u pogledu proširenja, konstatovala vrlo loše unutrašnje stanje u zemlji i da nazaduju u svakom pogledu.

- Zapadne zemlje vide rešenje u unitarizaciji BiH, oduzimanju ovlašćenja Republici Srpskoj. Kao Republika Srpska je smetnja ka nekom prosperitetu i napretku i prebacivanju tih ovlašćenja u Sarajeva, ali u tom slučaju nema više Dejtona. Šta je suštinski problem - i Srbi i Hrvati ne žele da žive u BiH, to je, po meni, suštinski problem - kazao je Zečević.

Ocenio je da je u pitanju jedna od većih kriza od rata u Bosni i Hercegovini i da sve suprotnosti sada dolaze do izražaja.

- Republika Srpska želi da se osamostali što više, dok Zapad i Sarajevo žele da im na neki način oduzmu ovlašćenja i da ih stave pod patronat Sarajeva - kazao je Zečević.

Naglasio je da je moguće da je imenovanje Stjuarta Piča za britanskog izaslanika za Zapadni Balkan dogovor SAD i Velike Britanije, čime bi Britanija dobila međunarodni status koji je izgubila izlaskom iz Evropske unije i da se na taj način vrati na Balkan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA