≫ 

Nastavljaju se kritike Kurtija zbog fusnote: Bliska saradnica ga nazvala "tigrom od papira"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, koji je juče predstavljao tzv. Kosovo sa fusnotom na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu, i sam je 2012. godine govorio da je njeno uvođenje "državna izdaja"

  • 1
Aljbin Kurti, Kosovo i Metohija, Brisel Foto: Kosovo Online

Bivša članica Predsedništva Pokreta Samoopredeljenje Aida Derguti, oštro je kritikovala kosovskog premijera zbog predstavljanja tzv. Kosova u Savetu EU sa fusnotom.

- Zvezdica na čelo NE, već na stolu - napisala je Dergutu na Fejsbuku.

U objavi ona je navela još i "tigar od papira" i "demaskiranje".

Inače, prema dogovoru Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju i saradnji, "Kosovo*" je jedini naziv koji treba da se koristi, dok tekst fusnote koja prati zvezdicu glasi: "Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova".

Ovaj sporazum delegacije dve strane postigle su u februaru 2012. godine.

Kurti iz 2012: Fusnota izdaja

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je juče predstavljao Kosovo sa fusnotom na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu, 2012. godine je govorio da je njeno uvođenje "državna izdaja", prenosi Reporteri.

U međuvremenu je Kurti u više navrata kritikovao što se fusnota stavlja uz ime Kosova na raznim događajima, što je predviđeno na osnovu dogovora Beograda i Prištine iz februara 2012. o regionalnom predstavljanju i saradnji.

Kurti je u govoru 18. aprila 2012. godine, između ostalog, kritikovao kosovsku vladu što je prihvatila fusnotu za koju je naveo da osporava državnost Kosova, kao i sporazum o prelazima, navodeći da je to štetno i da bi vlada trebalo da podnese ostavku.

- Ova izdaja države Kosovo od strane premijera ohrabrila je Srbiju da pokaže da Kosovo nema ni granicu ni Mitrovicu - rekao je tada Kurti.

Naveo je i da je tadašnja kosovska vlada, vlada improvizacije, a ne planova, jer je, kazao je, prihvatila fusnotu koja osporava državnost Kosova i izbacuje reč "republika" iz naziva.

- Zato što se ova vlast dogovorila sa Srbijom oko graničnih prelaza Kosova, koji su od sada samo prelazi na kojima se ne prolazi jer vas Srbija hapsi. Zato što ova vlast u ovoj skupštini nameće kontrapredlog protiv reciprociteta sa Srbijom. Najbolje što ova vlada može da uradi je da podnese ostavku, a ne da interveniše na severu. Delatnost ove vlade postala je još štetnija od njene neaktivnosti - naveo je tada Kurti.

Uzalud su, rekao je u februaru 2012. godine Kurti, pozivi na Ahtisarijev plan za koji je naveo da se redovno i masovno pogrešno shvata.

- Čuli smo i ovog poslanika da kaže da smo prihvatili Ahtisarijev plan, nismo prihvatili Ahtisarijev plan. Ovaj plan ste prihvatili kao ponudu Srbiji koju ona nije prihvatila. Dijalog u Briselu započet pre više od godinu dana dokazao je da je crvena linija samo Ustav Srbije… zna se da u Ustavu Srbije stoji da je 'Kosovo deo Srbije'. Sporazum o graničnim prelazima je izdaja države Kosovo koju ste najavili pre četiri godine -  rekao je tada Kurti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    8. decembar 2021 | 12:23

    Svi oni lupaju dok su u opoziciji,a kad dođu na vlast vide da je realnost drugačija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA