Bivši direktor ROSU otvoreno priznao: "Nikada nismo tražili dozvolu Kfor ili EU za akcije na severu"

ROSU nema legalnu obavezu da traži dozvolu za raspoređivanje snage na KIM, potvrdili su zvaničnici EU, međutim, bez obzira na to, Brisel traži da zvanična Priština koordiniše sa EU policijske operacije na severu, zbog izbegavanja tenzija - što ovi ne čine

  • 5
Kfor, jarinje, Rosu, pregovori, KiM

Foto: Kosovo Online

Bivši direktor ROSU Rašit Kaljaj izjavio je da policija nikada nije dobila dozvolu od Kfora ili Evropske unije za akcije bilo gde u zemlji, a posebno na severu, prenosi Ekonomija online.

Kako je rekao, policija je postupala po ranije napravljenim operativnim planovima, za šta je samo obavestila KFOR, ali nije dobila i dozvolu.

- Kosovska policija uvek pravi operativne planove za sprovođenje naređenja u zavisnosti od toga o kom terenu se radi. Imali smo nekoliko operacija, barem dok sam ja bio direkktor, za sprovođenje zakona, sudskih naloga i apsolutno nikoga nismo morali da pitamo. O tome nismo obaveštavali ni KFOR ni EU, čak ni šefa kancelarije EU Tomaša Sunioga - rekao je Kaljaj.

Govoreći o razvoju situacije poslednjih meseci na severu Kosova, on je istakao da nijedan sporazum ne sprečava Kosovsku policiju da raspoređuje svoje snage bilo gde na državnoj teritoriji.

Brisel traži od policije da kordiniše sa EU operacije na Severu KiM

 

Kosovo nema ni jednu legalnu obavezu da traži dozvolu za raspoređivanje policijske snage na Kosovu, uključujuċi i sever zemlje, potvrdili su zvaničnici Evropske unije (EU). Međutim, bez obzira na to, Brisel traži da zvanična Priština koordiniše sa EU policijske operacije na severu Kosova.

Peter Stano

Printskrin: Youtube/EU Debates

Peter Stano, portparol EU je sredinom oktobra potvrdio da "ne postoji sporazum o dijalogu koji sprečava raspoređivanje specijalnih policijskih jedinica sa juga na sever".

On ipak podvukao da je "uobičajena praksa" da se blisko koordiniše sa međunarodnom zajednicom i da se o tome unapred obavesti KFOR. Stano navodi da o policijskoj akciji protiv krijumčarenja koju je preduzela kosovska policija u sredu, 13. oktobra, nije unapred obaveštena evropka misija EULEX, iako je ova evropska misija na Kosovu upravo iz razloga da pomogne vlastima u jačanju vladavine prava i stvaranju i podržavanju bezbednog i zaštićenog okruženja.

- Iako ne postoji zakonska obaveza da se to učini, to ima mnogo smisla i uobičajena je praksa - posebno kada je u pitanju tako osetljivo područje i u tako osetljivo vreme (nakon nedavne eskalacije oko registarskih tablica) - koordinirati ili barem unapred obavestiti, jer to može pomoći u sprečavanju izbijanja novih tenzija i nasilja - naveo je Peter Stano.

Više puta pokretano pitanje dozvola ulaska ROSU na Sever KiM

 

Pitanje slanja specijalnih snaga kosovske policije (ROSU) na sever Kosova je u više navrata pokrenuli politčari iz Srbije. U decembru 2018. godine je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio da je "više nego jasno da ni ROSU ni bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever bez saglasnosti Srba na severu Kosova".

Kosovo KFOR

Foto-ilustracija: Profimedia/ARMEND NIMANI/AFP

Za razliku od policije, Kosovo je obavezano da za slanje Kosovskih Bezbednosnih Snaga (KBS) na severu, dobije dozvolu komandanta KFOR-a. Ovo je obaveza koju je Kosovo, 2013. godine preuzelo prilikom razmene pisama između tadašnjeg premijera Hashima Thacija (Hašim Tači) i bivšeg generalnog sekretara Andreasa Foga Rasmusena.

Međutim, za NATO, kosovske vlasti su 13. oktobra sprovele "operaciju sprovođenja zakona širom Kosova". Tako su izjavili zvaničnici iz sedišta alijanse potvrdivši da je KFOR unapred bio obavešten o raspoređivanju kosovskih policijskih snaga širom Kosova uključujuċi i sever.

Specijalnse policijske snage Kosova (ROSU) su i ranije raspoređivane na severu. 2018. godine, ove snage su preduzele akciju i uhasile više osoba u vezi sa ubistvom lidera kosovskih Srba na severu, Olivera Ivanoviċa.

Godine 2019. je takođe ROSU bio prisutna na severu prilikom akcije protiv krijumčarenja.

Pre 13. oktobra, ove specijalne snage su bile prisutne samo par dana ranije, kada je kosovska vlada uvela mere reciprociteta sa Srbijom za registraske tablice za vozila koja ulaze na Kosovo, što je bilo iazazvalo nove tenzije na severu.

ROSU se povukao sa severa 2. oktobra kada je počela primena dogovora koji je postignut između Beograda i Prištine o deesakalaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ex JSO

    8. decembar 2021 | 14:02

    Doće vreme siptari da ćeš traziti i boga moliti samo da odeš sa Svete zemlje.Možda ja neću dočekati ali neko oce!

  • Ehh

    8. decembar 2021 | 14:12

    Jadna je i Evropa kada joj Viola fon Kramon kroji politiku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA