Ministar Udovičić na regionalnom sastanku o omladini i obrazovanju: Mladi Zapadnog Balkana da rade zajedno

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je regionalni mehanizam koji su osnovale vlade Zapadnog Balkana u cilju da promocije duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih

  • 0
Regionalni skup ministarstvo mladih Tirana Foto: Regionalna kancelarija za saradnju mladih

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić učestvovao je na regionalnom ministarskom sastanku o omladini i obrazovanju u Tirani, u prisustvu ministara i zamenika ministara zaduženih za omladinu i obrazovanje na Zapadnom Balkanu.

- Mladi su glavni akteri u izgradnji održivih i mirnih društava na Zapadnom Balkanu. Kao takvi, dele mnogo toga zajedničkog, dok su njihove nade i vrednosti širom regiona blisko usklađene - istakao je generalni sekretar RYCO Albert Hani i dodao da samo zajedničkim delovanjem možemo napredovati kao region, poštujući vrednosti mira, poverenja zasnovanog na međusobnom razumevanju, i negujući ljudska prava, različitost, dostojanstvo, solidarnost, saradnju, toleranciju i poštovanje.

- Sada, više nego ikada, mladi su srce Balkana i potrebno je da preduzmemo sve neophodne mere da to srce nastavi da kuca. Ovaj sastanak nije samo potvrda da se postižu veliki rezultati kada sarađujemo i udružimo snage za zajedničke ciljeve, već i prozor nade za buduću saradnju, koji pokazuje spremnost celog regiona da brine o svojoj omladini - rekla je ministarka za mlade i decu Albanije Bora Mužaći i dodala da danas slavimo ne samo omladinu Albanije već i omladinu regiona.

Sastanak je od posebnog značaja, jer je učesnicima i učesnicama pružio priliku da razmene iskustva na regionalnom nivou i podrže kreiranje politika koje odražavaju regionalne izazove u obrazovanju mladih.  Imajući u vidu da mladi treba u većoj meri da budu uključeni u politike vlada regiona, kao i ulogu koju u tome treba da imaju ministarstva prosvete i omladine, ovaj sastanak poslužio je kao prvi korak da se najznačajniji predstavnici vlada regiona okupe na dijalog o regionalnoj omladinskoj politici i razgovor o zajedničkim praksama.

- Regionalni sastanak je ujedno potvrdio značaj pomirenja i regionalne saradnje mladih na Zapadnom Balkanu - istakla je Mužačić.

Učesnici sastanka su pokrenuli i novu RYCO onlajn platformu za mlade – Hajde!. “HAJDE” je regionalna medijska platforma posvećena mladima, koju vode mladi. Osim toga, neki od ministara takođe prisustvuju regionalnom događaju o volontiranju koji organizuje RYCO projekat ROUTE WB6.

Organizatori skupa su Regionalna kancelarija za saradnju mladih (The Regional Youth Cooperation Office – RYCO), Ministarstvo za omladinu i decu Albanije i Ministarstvo prosvete i sporta Albanije organizovali su

O Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je regionalni mehanizam koji su osnovale vlade Zapadnog Balkana u cilju da promocije duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih. Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih potpisali su premijeri vlada Zapadnog Balkana na Samitu o Zapadnom Balkanu održanom u Parizu 4. jula 2016.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA