≫ 

SAD raspisala sankcije protiv 13 Srba sa Severa KiM: Ako su optužbe ozbiljne, naši državni organi će ispitati

Oni su njih optužili pre svega za ilegalnu trgovinu. Na kraju će ih optužiti što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar. Ako postoje neke ozbiljne optužbe, naši državni organi će ih i te kako ispitati - rekao je Vučić

  • 12

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući odluku Sjedinjenih Država da stavi na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića i još 11 sa njima povezanih osoba, da će nadležni organi Srbije ispitati sve ukoliko postoje "neke ozbiljne optužbe".

On je na konferenciji za medije rekao da je dobio neformalni izveštaj od Ambasade SAD o ovoj odluci.

- Oni su njih optužili pre svega za ilegalnu trgovinu. Na kraju će ih optužiti što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar. Ako postoje neke ozbiljne optužbe, naši državni organi će ih i te kako ispitati - rekao je Vučić.

Američko ministarstvo finansija je ranije  saopštilo da je stavilo na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba. Oni su optuženi da povezanost sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Vučić je rekao da se plaši da "ćemo uskoro takav papir da dobijemo za neke na mnogo višim funkcijama u regionu",

- Hoćemo li onda tako da reagujemo? Sve što dobijemo sa bilo kojim pokazateljem da je neko izvršio krivično delo, naši nadležni organi će biti spremni da istog sekunda i u potpunosti to provere - rekao je Vučić.

Vučić je negirao da je Srpska napredna stranka (SNS), na čijem je čelu, uzimala novac od Zvonka Veselinovića.

- Ni dinara nam nisu dali, što se tiče ostalih ne znam. Stranka koju vodim ima više nego dovoljno novca zahvaljujući državnim sredstvima i članarini. To su naši osnovni izvori. Nikakve potrebe nemamo za bilo kakvim dodacima - rekao je Vučić.

Zvonko i Žarko Veselinović, Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Pored ovih osoba, na listi sankcija SAD je i preko 20 njihovih firmi sa sedništem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj. Sankcijama SAD se imovina pojedinaca i frimi na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD navodi se da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu. Dodaje se da je njegova kriminalna grupa umešana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Kako se navodi, od kraja 2017, Veselinović i njegov brat Žarko imali su dogovore sa političarima da pomognu pobedu na izborima njihove partije, obezbede političke pobede njihovih kandidata i finansiraju kandidate sa velikim sumama novca.

Zauzvrat, ti političari bi omogućili braći kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, kao i gde mogu da se bave svojim nelegalnim aktivnostima bez mešanja srpskih vlasti, a takođe bi pružali vlasničke poslovne informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće.

Dodaje se, da bi političari, takođe, nagradili braću Veselinović radeći na tome da im daju najbolje infrastrukturne ugovore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hj

    8. decembar 2021 | 20:34

    A ti kao ne znas cime svi oni bave ...ajde bre

  • Züri

    8. decembar 2021 | 20:08

    Dima ne može biti bez vatre,samo naći gde gori.

  • hmm

    8. decembar 2021 | 20:11

    Cudno kako uvek Srbi naj…. A svi ostali sveci , kako je moguce da sve mi ugnjetavamo a nas niko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA