≫ 

Šta se sve ukida i menja predloženim izmenama Zakona o referendumu?

Vlada Srbije je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44

  • 8
Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia, Tanjug/Sava Radovanović

Poslanici Skupštine Srbije će u petak, 10. decembra, razmatrati Predlog zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je podnela Vlada Srbije.

Vlada Srbije je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44.

Šta se sve ukida i menja predloženim izmenama Zakona o referendumu?

Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu piše da se ukida taksa za overu potpisa i omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

- Overa potpisa se vrši u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi i za overu potpisa se ne plaća naknada - piše u izmenjenom članu zakona.

Navodi se i da overi potpisa ne podležu potpisi dati elektronskim putem, u skladu sa uredbom kojom se uređuje elektronska narodna inicijativa.

Prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine.

- Ako su građani na referendumu doneli odluku protiv potvrđivanja akta, odnosno pitanja koje je bilo predmet izjašnjavanja o tom aktu, odnosno pitanju ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od četiri godine od dana održavanja referenduma - piše u predloženom rešenju.

U razlozima za donošenje zakona se navodi da je nakon usvajanja Zakona o referenduma i narodnoj inicijativi ustanovljeno da bi ipak, imajući u vidu široko postavljen krug referendumskog izjašnjavanja, počev od republičkog pa do onog na lokalnom nivou, trebalo dodatno unaprediti položaj subjekata koji učestvuju u neposrednom iniciranju i odlučivanju na referendumu, a pre svega građana koji izražavaju zaintresovanost ili su njihovi interesu usko povezani sa ishodom referenduma.

Zakon treba da stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Sednica zakazana za sutra, predsedava Ivica Dačić

Za sutra je zakazana Trinaesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine, kojom će predsedavati predsednik Parlamenta Ivica Dačić.

Na dnevnom redu će se naći jedna tačka - Predlog zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Video: Vučić povukao Zakon o eksproprijaciji: Objasnio i sve razloge zašto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo od celika

    9. decembar 2021 | 15:41

    A cenzus na referendumu?Hehe, to je najbitnije.

  • Brundo od celika

    9. decembar 2021 | 17:13

    Sve u svemu radi se o novoj podvali.

  • MONARHISTA

    9. decembar 2021 | 16:05

    SVE SE MENJA SEM KAMENJA ALI I ONO SE MENJA ALI SPORO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA