≫ 

Jadranka Joksimović o projektu Rio Tinto: "Ništa mimo najviših evropskih standarda"

Svi veliki projekti ne mogu biti realizovani da prethodno nisu urađene ozbiljne provere uticaja na životnu sredinu i to je evropski standard - rekla je ministar i naglasila da se Srbija ponaša u skladu sa evropskim standardima te da nam tu pomažu i Poglavlje 27 i Klaster 4 koji ćemo otvoriti

  • 10
Jadranka Joksimović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Srbiji se ne zagovara, niti želi ništa što je mimo najviših evropskih standarda, ali uvek treba razmotriti sve aspekte nekog projekta gde donosi korist, a gde potencijalne štete, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović povodom projekta Rio Tinto i naglasila da nijedan veliki projekat ne može da bude realizovan bez ozbiljne provere uticaja na životnu sredinu, jer je to, kako je rekla, evropski standard.

- Nemojte sumnjati u to - rekla je Joksimović nakon potpisivanja novog sporazuma za EU PRO plus program, vrednog 10 miilona evra, a odgovarajući na pitanje novinara o Poglavlju 27 i koliko je namera kompanije Rio Tinto u suprotnosti sa agendom zaštite životne sredine.

- Zaista na ozbiljan način pristupamo i otvaranje Klastera 4 pokazatelj je da je Srbija na najvišem nivou unapredila, ako ništa institucionalni mehanizam da vidimo kako se ti projekti sprovode - rekla je ministar i navela da smatra da su evropske integracije dodatna podrška i oslonac da "budemo i transparentni i odgovorni i pratimo sve ono što su standardi EU".

Ministar je dodala da razume da se aktulenosti sa celim procesom povezuju, ali da se nekada to radi možda na čudan način i ne do kraja logičan.

Podsetila je da projekat Rio Tinto nije od juče, da nije počeo i da je interesovanje izraženo pre više od 10 godina za određeni projekat koji bi sa jedne strane Srbiji doneo veliku komercijalnu važnost, ali koji ima i ekološku dimenziju koja mora da bude precizno razmotrena.

- I svi ovi veliki projekti, nemojte sumnjati, ne mogu biti realizovani da prethodno nisu bile urađene ozbiljne provere uticaja na životnu sredinu i to je evropski standard - rekla je ministar i naglasila da se Srbija ponaša u skladu sa evropskim standardima te da nam tu pomažu i Poglavlje 27 i Klaster 4 koji ćemo otvoriti.

- Poglavlje 27 u okviru Klastera 4 - zelena agenda i održiva povezanost, tiče se životne sredine i veoma je zahtevno. Nismo imali merila za otvaranje, ali jesmo čitav niz aktivnosti koje smo morali da sprovedemo a što je EU prepoznala kao značajne aktivnosti vlade u pogledu postavljanja svih institucionalnih mehanizama, ključnih krovnih zakona usvajanih da bi se uspostavio dobar osnov za sve što ćemo zajedno sa EU raditi u pogledu zaštite životne sredine - rekla je ona.

Podsetila je da EU u finansijskoj perspetivi kroz IPA 3 opredeljuje 14 milijardi evra za zapadni Balkan i da će 42 odsto ili čak i više od toga biti namenjeno tranziciji ka zelenoj i održivoj ekonomiji i projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

- Svi ti projekti biće rađeni u najvećoj meri i sa najvećim usklađivanjem sa evropskim standardima, jer na kraju taj novac dolazi iz EU, Srbija je na evropskom putu i sve što su kiterijmu najviših evrposkih stadarda u oblasti ekologije i zaštite i obnavljanja životne sredine biće primenjivani i biće to zajednički rad na podržavanju najviših standarda u oblasti životne sredine -rekla ja ona.

Video: Vučić o Rio Tintu: Rešenja o kopanju su potpisana još 2004. godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đasmin

    9. decembar 2021 | 14:47

    Gde se u Evropi eksploatiše ruda litijuma i koji su standardi o zaštiti životne sredine primenjeni?

  • Ka

    9. decembar 2021 | 15:27

    U Evropi čuvaju svoju prirodu.Nisam primetila rudnike litijuma po Nemačkoj...

  • E pa

    9. decembar 2021 | 14:45

    Od kad obezbedi jeftin gas,smrzavamo se u Kragujevcu restrikcije grejanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA