≫ 

Produžen pritvor vođama OVK uprkos garancijama Prištine

Ovu odluku je još 23. novembra doneo sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, ali je tek danas objavljena na sajtu suda

  • 2
Pripadnici OVK u Hagu, Jakup Krasnići, Hašim Tači, Redžep Seljimi i Kadri Veselji Foto-montaža: Tanjug/AP, kosovo-online.com

Trojici nekadašnjih vođa tzv. OVK Kadriju Vesljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju ponovo je produžen pritvor u Hagu i pored garancija kosovske policije za njihovo puštanje u kućni pritvor na Kosovu.

Ovu odluku je, još 23. novembra doneo sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, ali je tek danas objavljena na sajtu suda.

Navodi se da je sudija odluku doneo, "u skladu sa nalogom kosovskoj policiji, koji je izdao 8. oktobra, kao i kasnijih podnesaka policije Kosova i strana u postupku".

O pritvoru za Hašima Tačija sudija nije odlučivao ovom odlukom, već je to učinjeno prošle sedmice, kada mu je pritvor produžen.

Sva četvrotica optuženih uhapšeni su 5. novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

Tači, koji je bio predsednik privremenih prištinskih institucija, prethodno je podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom na 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine, na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Video: Krasnići izveden pred sudiju u Hagu: Nije imao masku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA