≫ 

Brnabić sa predstavnicima farmaceutske kompanije MSD

Premijerka Brnabić i predstavnici MSD-a istakli su spremnost na zajedničku saradnju, koja će se pre svega odnositi na promociju imunizacije, kontrolu malignih oboljenja i podršku digitalizaciji zdravstva

  • 1
BRNABIC KOMPANIJA FARMACEUTSKA Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima kompanije Merck Sharp and Dohme (MSD), a predsednik kompanije za Evropu i Kanadu Syril Šiver izrazio je zadovoljstvo pokazanom spremnošću naše države i zdravstvenog sistema u borbi protiv pandemije KOVID-19.

Prema njegovim rečima, Republika Srbije je jedna od prvih zemalja u Evropi koja je svojim građanima uspela da obezbedi kako vakcine, tako i najsavremenije inovativne terapije za lečenje SARS-COV-2 virusne infekcije.

- Naše prisustvo danas je potvrda da priznajemo vaše uspehe i spremnost na saradnju - istakao je predsednik Šiver.

Premijerka Brnabić i predstavnici MSD-a istakli su spremnost na zajedničku saradnju, koja će se pre svega odnositi na promociju imunizacije, kontrolu malignih oboljenja i podršku digitalizaciji zdravstva. Posebno je bilo reči o saradnji u kontroli i dijagnostici malignih bolesti i spremnosti predstavnika MSD da daju podršku inicijativama Vlade Republike Srbije.

Predstavnicima kompanije predstavljen je i projekat izgradnje BioKampusa, koji će biti jedan od najvećih naučno-istraživačkih centara u Evropi.

MSD je jedna od vodećih globalnih farmaceutskih kompanija koja postoji već 130 godina u svetu, a ove godine obeležava i 25 godina rada u Republici Srbiji.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Premijerka Srbije predhodno je prisustvovala  otvaranju prvog Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku u našoj zemlji, ukupne investicije 600 miliona dinara, i poručila je da će Centar omogućiti da se Srbija dodatno pozicionira kao zemlja koja investira u nauku, nove tehnologije.

Uz podršku Vlade Srbije, Centar je izgrađen u saradnji državnog Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) i Pekinškog instituta za genomiku (Beijing Genomics Institute), a za njega je rekonstruisan objekat u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu.

Video: Premijerka Ana Brnabić o proizvodnji vakcina u Srbiji i mogućem pooštravanju mera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA