≫ 

Srbija i Rusija potpisale sporazume o izgradnji centra za nuklearne tehnologije u Srbiji

Na osnovu navedenih sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji će biti izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova

  • 8

Vlada Republike Srbije i Državna korporacija „Rosatom“ potpisale su Generalni okvirni sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će realizovati ovaj projekat na teritoriji Republike Srbije.

Sporazume su, uoči posete predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Moskvi, potpisali ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i predsednik Rosatom Oversiz Jevgenij Pakermanov.

Na osnovu navedenih sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji će biti izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.

Kako se ističe u saopštenju, na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, potpisani su sporazumi koji vraćaju Srbiju na mapu evropskih zemalja koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija.

- Ovo će podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke, istraživanja, a već sada imamo zahteve iz zemalja iz okruženja da zajedno sa našim naučnicima koriste kapacitete ovog centra. Potpisivanjem ovih sporazuma otvorene su nove perspektive u razvoju odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija - rekao je ministar Nenad Popović.

- Veoma nam je drago što smo zajedno sa našim srpskim partnerima odredili konkretne korake, kao i preliminarne rokove realizacije projekta u kojem će biti primenjene inovacione ruske nuklearne tehnologije. Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu za građane Srbije učiniće pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima - izjavio je Aleksej Lihačev, generalni direktor Državne korporacije „Rosatom“.

Budući centar daće značajan doprinos razvoju Republike Srbije, u njemu će se primenjivati najnaprednije tehnologije kao što su proizvodnja radioizotopa koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, proizvodnja legiranog silicijuma za industriju, pružanje usluga za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka.

- U okviru našeg zajedničkog preduzeća sa srpskom stranom biće pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i lečenje različitih oboljenja. To će u značajnoj meri doprineti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i u celom regionu. Početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran je već u 2022. godini - izjavio je predsednik Rosatom Oversiz Jevgenij Pakermanov.

Projekat uspostavljanja Centra za nuklearne tehnologije realizuje se u okviru Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije potpisanog 2019. godine tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Video: Šefovi diplomatija Srbije i Rusije razmenili poklone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    9. decembar 2021 | 15:33

    gde su serpari sorosevci sta kazu na ovo

  • 😳

    9. decembar 2021 | 16:35

    A u centru - Homer Simpson i ekipa.

  • MONARHISTA

    9. decembar 2021 | 16:27

    U SRBIJI PLOVI BARKA BIĆE KOD NAS NOVA NUKLEARKA. PROTESTI SU USMERENI SVE NA DRUGU STRANU NUKLEARKA I LITIJUM BIĆE BAŠ U PRVOM PLANU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA