≫ 

"Rat oko istine o masakru u Račku" Vulin govorio o isceniranom zločinu, Osmani optužbama na račun Srbije

U selu Račak na Kosovu i Metohiji, pronađena su tela 45 Albanaca, za čije su ubistvo bez dokaza optužene srpske snage bezbednosti. Iako su svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi, optužbe koje je izrekao tadašnji šef misije OEBS na KiM Vilijam Voker, da je počinjen masakr nad nedužnim civilima, bile su presudne za odluku NATO pakta da SRJ bude bombardovana dva meseca kasnije

  • 25
Kosovo 1999, selo Račak Foto: Profimedia/AFP

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da je "navodni masakr nad kosovskim Albancima u selu Račak, koji je poslužio kao povod za NATO agresiju 1999. godine, velika laž i strašan falsifikat".

Vulin je posle obilaska lokacije u okolini Niša na kojoj se snima film o dešavanjima u tom selu januara 1999. godine, ocenio da je tvrdnja o masakru „velika uvreda za čitavo čovečanstvo“.

- NATO agresija je počela nakon strašne laži o Račku. U to vreme nismo bili ni dovoljno sposobni, ni dovoljno pametni da pokažemo celom svetu kakva je to bila strašna laž. Zadatak ove generacije je da pokaže celom svetu da su nas bombardovali i od nas napravili zločince zahvaljujući lažima i da je krv naše dece na onima koji su ovu laž izmislili - naveo je Vulin a preneo MUP.

Osmani tvrdi da je masakra civila bilo, optužila Srbiju za zločin

U saopštenju za javnost iz kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija navodi se da je „Vulin pokušao da propagandom promeni istorijske činjenice, ali je to nemoguće i nedostižno“.

- Bivši portparol supruge zločinca Miloševića propagandom pokušava da promeni istorijske činjenice. Ali to je nemoguće i nedostižno. U Račku se dogodio zločin protiv čovečnosti. Ova činjenica je poznata i dokumentovana širom sveta. Vulinove tendencije otkrivaju ambiciju Srbije da promeni istoriju, ovaj dugogodišnji napor ove zemlje u odnosu na Kosovo - kaže se u reagovanju kosovske predsednice.

Vjosa Osmani Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Osmani je istakla da su ovakvi napori Srbije „nastavak mentaliteta Miloševićevog režima“.

- Ovakvi napori su nastavak mentaliteta Miloševićevog režima, od kojeg Vulin ne uspeva da se otrgne kao lojalista. Negiranje ratnih činjenica kroz rehabilitaciju ratnih zločinaca je zločin koji se ponavlja. Ali, istina o Račku je moćnija od bilo kakve propagande Vulina i njegovih saradnika. Oni mogu da snimaju filmove, ali u Račku i širom Kosova nastupila je realnost koja je otkrila nameru srpske države da istrebi albanski narod na Kosovu - rekla je Osmani.

Prema njenim rečima „upravo zbog Račka i drugih masakra, NATO je vojno intervenisao protiv Srbije i njenih vojnih ciljeva na Kosovu kako bi zaustavio surovost genocidnog režima“.

Šta piše u zvaničnoj verziji izveštaja?

U selu Račak na Kosovu i Metohiji, pronađena su tela 45 Albanaca, za čije su ubistvo bez dokaza optužene srpske snage bezbednosti. Iako su svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi, optužbe koje je izrekao tadašnji šef misije OEBS na KiM Vilijam Voker, da je počinjen masakr nad nedužnim civilima, bile su presudne za odluku NATO pakta da SRJ bude bombardovana dva meseca kasnije.

Istina o Račku ostala je skrivena od svetske javnosti pre svega zato što kompletan izveštaj ekspertskog tima Evropske unije, dostavljen njenom tadašnjem predsedništvu u Bonu, nikada nije javno objavljen. Razlog je, prema ocenama domaćih analitičara, što istina o "slučaju Račak" ni sada ne ide u prilog ciljevima zapadnih vlada koje ne odustaju od politike odvajanja Kosova i Metohije od Srbije.

Prema zvaničnoj verziji sadržanoj u izveštaju MUP-a i u zapisniku istražnog sudije o uvidaju, u Račku je došlo do sukoba naoružanih Albanaca sa srpskom policijom. Tom prilikom poginulo je četrdesetak Albanaca, koji uglavnom nisu bili u uniformi ali su svi imali toplu višeslojnu odeću, a veliki broj njih i istovetne vojničke čizme, te su većinom posedovali vatreno oružje, koje su tada i upotrebili.

Selo Račak je, inače, bilo okruženo rovovima, tu se nalazio jedan od štabova tzv. OVK, a na mestu događaja su pronađene i velike količine oružja i municije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boro

    11. decembar 2021 | 15:09

    Milošević je pred haškim tribunalom dokazao da je nije bilo masakra u Račku, zato je haški tribunal uklonio iz optužnice tu tačku. I ni jedan General Vojske i policije nije osuđen zbog toga. Ova krmača misli da je još 1999. da svi vjeruju u šiptarake laži.

  • Перагеније

    11. decembar 2021 | 15:20

    ПОЕНТА је НЕ ОДУСТАТИ. Већ је десетина независних извештаја у детаље описала Вокерову превару у Рачку. БАНДА са Запада РАЧУНА на слабо памћење. Истина је достижна, али се у томе мора бити упоран и доследан, као и бескомпромисан.

  • Mihailo

    11. decembar 2021 | 15:16

    Da da, Civili naoružani do zuba snajperima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA