≫ 

Predsednik Srbije čestitao Dan Ratnog vazduhopplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

- Pre više od jednog veka, Srbija se našla među prvih pet zemalja sveta koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima - navodi se u čestitki

  • 0
VOJSKA NIS VUCIC Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
VOJSKA NIS VUCIC Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas svim pripadnicima Ratnog vazduhopplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije čestitku povodom 24. decembra, Dana vida RV i PVO.

- Pre više od jednog veka, Srbija se našla među prvih pet zemalja sveta koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima.

Tokom vremena, ponosno ste negovali i pronosili tradiciju vaših predaka sačuvavši disciplinu, odgovornost, stabilnost koje i danas neupitno krase vaše pripadnike, zbog čega jedinice vašeg vida i spadaju u najreprezentativnije i najsnažnije uporište Vojske Srbije - navodi se u čestitki.

Predsednik podseća da je na nedavno održanom prikazu sposobnosti dela jedinica, moglo da se vidi koliko se isplatilo dosadašnje ulaganje države u modernizaciju Vojske Srbije i uverio da će država nastaviti sa jednakim investicijama i u narednom periodu, kako bi naša avijacija bila još bolja i snažnija.

- Čestitam vam praznik u želji da i dalje postižete zavidne rezultate i doprinosite razvoju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, ali i sigurnosti svih građana naše države - navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Dan RV i PVO slavi se 24. decembra, u sećanje na taj dan 1912. godine, kada je na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

U sastav komande ušli su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta (svi segmenti tadašnjeg vazduhoplovstva).

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koje su imale vojno vazduhoplovstvo i među prvih pet zemalja koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima (tokom opsade Skadra 1913. godine).

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana (RV i PVO) je visokomanevarski vid Vojske Srbije namenjen za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora, odvraćanje od agresije, protivvazduhoplovnu odbranu teritorije, važnih objekata, administrativnih i industrijskih centara i snaga VS od dejstva iz vazdušnog prostora, vatrena dejstva iz vazdušnog prostora i podršku kopnenih snaga u izvođenju operacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA