≫ 

Selaković i Gojković potpisali sporazum o promociji kulture Srbije u inostranstvu

Dokument je potpisan u cilju obezbeđivanja zajedničke podrške i promocije kulture Srbije u inostranstvu, posredstvom kulturno-informativnih centara i diplomatsko-konzularnih predstavništava, u cilju zajedničkog koncipiranja i sprovodenja javne i kulturne diplomatije, u skladu sa spoljno-političkim i strateškim prioritetima razvoja kulture

  • 4
Nikola Selaković, Maja Gojković Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/Jadranka Ilić

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisali su danas sporazum o saradnji koji će se između ostalog odnositi na rad kulturno-informativnih centara, kao i na stalno praćenje aukcija u cilju vraćanja otuđenog materijanog nasleđa od značaja za sprsku kulturno-istorijsku baštinu.

- Dokument je potpisan u cilju obezbedivanja zajedničke podrške i promocije kulture Srbije u inostranstvu, posredstvom kulturno-informativnih centara i diplomatsko-konzularnih predstavništava, u cilju zajedničkog koncipiranja i sprovodenja javne i kulturne diplomatije, u skladu sa spoljno-političkim i strateškim prioritetima razvoja kulture", izjavili su potpisnici protokola o principima saradnje i unapređenja koordinacije između dva ministarstva u oblasti javne i kulturne diplomatije.

Gojković je rekla da su ona i Selaković ozbilnjo krenuli u taj poduhvat svesni svih trednova u diplomatiji i činjenice da bez kulture nema klasične diplomatije. Sporazum je ocenila kao prekretnicu u radu dva ministarstva i naglasila da je to prvi put u istoriji Srbije da te dve važne institucije potpisuju akt o principima saradnje koja između ostalog predviđa obvaze i aktivnosti na uređenju načina rada i praćenje funkcionisanja kulturno-informativnih centara.

Selaković je podsetio da Srbija ima tri kulturno-informativna centra u Parizu i Pekingu i onaj u nastajanju u Londonu, gde su stvari formalno privedene kraju.

Rad na popularizaciji srpske kulture širom sveta se nastavlja, i postoji plan da se centar otvori u Moskvi kao i dva u regionu - u Skoplju i Ljubljani, rekao je Selaković i dodao da je jedna od aktivnosti koje je sproveo u saradnji sa Gojković imenovanje direktorke centra u Parizu.

Dodao je da završeno sve što je potrebno za imenovanje direktroke u Pekingu i da će ono uslediti u naredna tri dana.

U oblasti javne diplomatije, naveo je, postoje stalne konsultacije dva ministarstva a jedan od noviteta je taj što će od sada postojati stalno praćenje aukcija i aukcijskih kuća u cilju vraćanja predmeta od značaja za sprsku kulturno-istorijsku baštinu.

- Zajednički ćemo se angažovati na vraćanju tog poslednjih decenija ali i vekova otuđenog materijalnog nasleđa - rekao je Selaković i naglasio da akt ima za cilj da sistemski uredi oblast saradnje dva ministarstva koja će raditi i na mapiranju događaja i mesta na kojima bi predstavljanje srpske kulture imalo poseban doprinos podsticanju međusobnog razumevanja i podizanju ugleda Srbije.

Kako su naglasili, zajednički će sprovoditi aktivnosti na međunarodnom planu na promociji i zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na AP KiM, kao i na negovanju kulture sećanja, na inciranju, sprovođenju i praćenju aktivnosti u okviru saradnje sa Uneskom, Savetom Evrope, EU, i drugim organizacijama, institucijama, inicijativama, sa posebnim fokusom na Međunarodnoj organizaciji Frankofonije.

Selaković je izrazio uverenje da će se saradnja dva ministarstava nastaviti uzlaznim smerom, ostvarujući najbolje moguće rezultate i kada on i Gojkvić ne budu na čelu tih institucija.

Rad na popularizaciji srpske kulture, srpskog kako materijalnog tako i nematerijalnog nasleđa, ali i na i zaštiti srpske istorijske, verske i kulturne baštine jedno je od polja saradnje dva ministarstva koja je u međunarodnim okvirima kulminirala izborom naše ambasadorke na mesto predsedavajuće Izvršnog saveta Uneska što je prvi put, kako je naglasio da je Srbija dobila tako visoku poziciju u organizaciji UN koja se bavi naukom, obrazovanjem i kulturom.

Gojković je naglasila da srpska kultura i kultura svih nacionalnih manina koji se ovde bave stvaralaštvom zaslužuju veliku međunarodnu pažnju.

Dodala je kao i Selaković da je potrebno otvaranje kulturno-informativnih centara širom sveta pre svega na mestima gde Srbija ima i politički interes i da se obrati određenoj publici, kako našoj dijaspori tako i ljudima koji tamo žive i nemaju pravu sliku o Srbiji, njenom stvaralaštvu i kluturnom nasleđu.

Podsetila na veliki ođek koji su u Parizu imale tribina o Ivi Andriću, izložbe radova Cileta Marinkovića i Muzeja marginalne i naivne umetnosti, kao i ona u Meksiku i ukazala na poseban segment saradnje dva ministarstva a to je digitalna i on lajn forma predstavljanja našeg kulturnog nasleđa.

Video: Slavlje i trubači u štabu SNS: Selaković zaigrao kolo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    27. decembar 2021 | 17:12

    Kad sam bio mali gledao sam ovu zenu na tv /u !! Sada kad imam unuke....gledam je i dalje !????,, Da li je realno to !??,, Dacicev sin u skupstini.. Seseljev sin u skupstini !???? Oni ovu zemlju dozivljavaju kao svoju "firmu " !??? Pa radna mesta ostavljaju svojoj deci !!??? Jadni smo da jadniji ne mozemo biti !!!!

  • Coas

    27. decembar 2021 | 16:19

    Ako mislite da nagradjujete marine abramovic odma se ugasite,bolje da ne radite nista.

  • P

    27. decembar 2021 | 16:33

    Ptevodjenje jedne knjige na turkmenidtanski 46000 e.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA