≫ 

Odbor za finansije prihvatio sporazum Srbije i Albanije o uzajamnom priznavanju sertifikata za bezbednost

"AEO S" status Uprava carina Srbije dodeljuje privrednim subjektima koji ispune posebene uslove sigurnosti i bezbednosti pa im carinska služba veruje da su pouzdani partneri. U Srbiji je trenutno 37 privrednih subjekata u "AEO S" statusu

  • 0
Logo AEO aeo

Parlamentarni odbor za finansije prihvatio je danas sporazum vlada Srbije i Albanije o uzajamnom priznavanju sertifikata za sigurnost i bezbednost koje carinske službe dve zemlje dodeljuju privrednim subjektima od poverenja koje će doneti višestruke benefite u poslovanju, kako je dogovoreno ranije u Tirani.

Sporazum o uzajamnom priznavanju "AEO S" odobrenja potpisali su lideri država 21. decembra u Tirani, a posle zelenog svetla odbora naći će se u skupštini Srbije gde će biti potvrđen zakonom.

Kako je objašnjeno, "AEO S" status Uprava carina Srbije dodeljuje privrednim subjektima koji ispune posebene uslove sigurnosti i bezbednosti pa im carinska služba veruje, odnosno da su pouzdani partneri.

U Srbiji je trenutno 37 privrednih subjekata u "AEO S" statusu, a sporazumom sa Albanijom omogućeno je da oni mogu privilegije stečene poverenjem carina da koriste i kod carinskih organa Albanije.

Zahvaljujući uzajamnosti privredni subjekti iz Albanije u tom statusu pogodnosti će moći da koriste u postupku pred srpskim carinskim organima.

Kompanije sa "AEO S" statusom imaju ubrzane procedure, smanjenje formalnosti pred carinskim organima i manje troškove tog postupka.

Uzajamno priznavanje "AEO S" statusa, ocenjeno je, donosi višestruki benefit za poslovnu zajednicu.

Takve kompanije u carinskim organima podnose dokumentaciju sa manjim setom podataka, imaju prioritet imaju pri pregledu ako budu izabrane za kontrolu, a mogu da zahtevaju da se carinska kontrola obavi na drugom mestu, a ne mestu propisanom od carinskog organa.

Video: Vučić u Tirani: Siguran sam da niko ne može da zaustavi ovu inicijativu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA