≫ 

Advokat Goran Petronijević o poništenoj presudi Ivanu Todosićeviću

Činjenica da je usvojen zahtev za zaštitu zakonitosti govori u prilog tome da je zakon bio povređen na štetu okrivljenog u ovom predmetu - izjavio je advokat Goran Petronijević

  • 1
Goran Petronijević advokat

Foto: Medija centar Beograd

Odluka "Vrhovnog suda" takozvanog Kosova, koji je vratio slučaj bivšeg ministra administracije i lokalne samouprave Ivana Todosijevića na ponovno suđenje, predstavlja pokušaj da se taj postupak uvede u tok zakonitosti, izjavio je advokat Goran Petronijević.

Podsećamo, Ivana Todosijevića je "Osnovni sud" u Prištini osudio na dve godine zatvora jer je izjavio da je povod za NATO agresiju bila "takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

"Vrhovni sud je usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog I.T. i poništio presudu Osnovnog suda u Prištini i presudu Apelacionog suda i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Todosijević je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o događajima u Račku, On je povodom 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije u Zvečanu izjavio:

"Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju".

Optužnica mu je na teret stavljala delo "podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Advokat Petronijević objašnjava da činjenica da je usvojen zahtev za zaštitu zakonitosti govori u prilog tome da je zakon bio povređen na štetu okrivljenog.

- Ne znam detalje, ali ne bih bio optimista u ponovljenom postupku. To će trajati još najmanje šest meseci do godinu dana, koliko je neophodno za okončanje prvostepenog i drugostepenog postupka - naglasio je advokat za Kosovo onlajn.

On je ranije izjavio da, materijalno-pravno gledano, to što je Todosijević rekao o Račku apsolutna istina.

- "Račak" jeste izmišotljina. To potvrđuju i stavovi Haškog tužilaštva i Haškog tribunal jer je Račak "izbačen" kao događaj o kome se bilo šta sudi - kaže Petronijević i navodi da je opšte prihvaćen stav da je "Račak" bio događaj koji je i lažno prikazan u medijima i javnosti, a koji je trebalo da posluži isključivo za donošenje odluke o početku bombardovanja SRJ.

Video: Filip Domazet, advokat pritvorene braće Džonić: Ulazimo u treći mesec pritvora,bez ikakvih dokaza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • паун 54

    29. decembar 2021 | 10:34

    ЛАЖНИ РАЧАК, ЛАЖНА ДРЖАВА, ЛАЖНА ОПТУЖБА. СВЕ , САМО ДА СЕ ОКРИВИ СРБИН.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA