≫ 

Vlade iz Prištine i Tirane rade na omogućavanju slobodnog kretanja između teritorije KiM i Albanije

Radi se na privremenim prelazima u više od deset pograničnih sela, kao i na drugim olakšicama, kao što je "saradnja u vezi sa zajedničkim sistemima granične kontrole“, nakon što su u novembru Rama i Kurti zamolili resorne ministre da reše proceduru za uklanjanje granice

  • 5
Edi Rama, Aljibn Kurti Foto: Tanjug/AP, Tanja Valič

Vlada iz Prištine i vlada Albanije rade na omogućavanju slobodnog kretanja građana i robe, bez zaustavljanja na prelazima, ali to zahteva vreme, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Prištini, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako se dalje navodi, radi se na posebnim, privremenim prelazima u više od deset pograničnih sela, kao i na drugim olakšicama, kao što je "saradnja u vezi sa zajedničkim sistemima granične kontrole“.

Sve ove mere, kako navode u ministarstvu, počele su da se sprovode, ali je iz tehničkih, finansijskih, bezbednosnih razloga potrebno vreme da se u potpunosti primene.

U novembru prošle godine premijer Albanije Edi Rama i kosovski premijer Aljbin Kurti "zatražili su od resornih ministara da se pozabave procedurama koje dovode do uklanjanja granice". Ministri unutrašnjih poslova Albanije Bljendi Ćući i  tzv. Kosova Dželjalj Svečlja, dogovorili su se da se na prelazima postave kamere za praćenje vozila i da ne zahtevaju pasoše ili lične karte građanima.

Tokom prethodnih godina, albanski lideri sa Kosova i lideri Albanije davali su izjave tipa 'uklonićemo granicu između dve države', ali se to još nije dogodilo.

Video: Gorele srpske trobojke u Tirani: Na protestu ispred Vlade Albanci spaljivali srpske zastave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čestitke glasačima

    5. januar 2022 | 09:31

    Direktan rezultat Open Balkan-a.

  • Zabrinuti Srbin

    5. januar 2022 | 09:54

    Oni prave veliku Albaniju a ovaj nam govori da nam je to spas i buducnost.Omogucio im je slobodno kretanje po celoj Srbskoj teritoriji i lako unistavanje Srbije...

  • Kamen na kamenu

    5. januar 2022 | 09:30

    Kakav nam je domaćin, nije ni čudo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA