≫ 

Srbi protestuju zbog zabrane referenduma na KiM: Digao se narod u Kosovskoj Mitrovici, Klini, gračanici...

Iako je RIK doneo odluku da građani sa prostora Kosova i Metohije mogu glsati u Kuršumliji, Raški, Vranju i Novom Pazaru, žitelji severne Mitroivce okupili su se jutros u znak protesta što im je onemogućeno da glasaju na prostoru KiM

  • 3
Protest Srbi na KiM

Foto: Telegraf

Građani Srbije su se danas u velikom broju okupili u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, gde iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog odluke prištinskih vlasti da im ne dozvoli da izađu na referendum.

 

Ispred Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici  podeljei su glasački listići na kojima je ponuđeno glasanje "za" slobodu i "ne" za ropstvo.

Na ulici je postavljena improvizovana glasačka kutija.

Grupa Srba okupila se istim povodom i u Klini, gde su takođe izrazili svoj revolt.

Srbi iz opština iz centralnog dela KiM, iz opštine Priština, Lipljan, Kosovo Polje i Obilić okupili su se danas ispred osnovne škole "Kralj Milutin" u Gračanici i time izrazili nezadovoljstvo zbog toga što im je uskraćeno pravo glasa na referendumu.

Sve osnovne škole, gde su se ranijih godina održavali izbori, danas na dan referenduma zaključane su i obezbeđuje ih kosovska policija.

Meštani ističu da je kontardiktorno to što se danas na Kosovu i Metohiji svi pozivaju na demokratiju, a Srbima sa ovih prostora uskraćuje pravo da ispune svoju građansku dužnost, prenosi Radio Gračanica.

- U srcu Evrope se krši osnovno pravo demokratije, nije mi jasno zbog čega Evropska Unija ne reaguje na postupke Prištine - ističe jedan od nezadovoljnih meštana iz Gračanice.

 

Na jučerašnjoj vanrednoj sednici Skupštine u Prištini doneta je odluka da se onemogući održavanje referenduma u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji dok je u petak uveče na administrativnom prelazu Merdare kosovska policija zaplenila referendumski materijal.

Iako je RIK doneo odluku da građani sa prostora Kosova i Metohije mogu glsati u Kuršumliji, Raški, Vranju i Novom Pazaru, žitelji severne Mitroivce okupili su se jutros u znak protesta što im je onemogućeno da glasaju na prostoru KiM.

- Da u budućnost, ne u sukobe!-Zašto ja nemam prava? - samo su neki od transparenata koje nose građani okupljeni sipred Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici.

Njima su se pridružili i predstavnici Srpske liste, predsednik ove liste Goran Rakić, poptredsednik Igor Simić, gradonačelnik Mitrovice Milan Radojević, predsednik Privremenog organa Aleksandar Spritić i drugi...

Inače posle okupljanja kod Tehničke škole građani su krenuli u protesnu šetnju ka spomeniiku caru Lazaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA