≫ 

Građani na referendumu glasaju "za" ili "protiv" promene Ustava: Izjasnili se predsednik, premijerka, ministri

Prema podacima Republičke izborne komisije, do 14 časova izašlo je 14,99 odsto birača, a među njima su predsednik i premijerka Srbije, ministri u Vladi kao i ostali političari

  • 0
Narodna skupština republike Srbije Foto: Nikola Tomić

Građani na referendumu glasaju "za" ili "protiv" promene Ustava Srbije, izjašnjavanjem o pitanju "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava".

Prema podacima Republičke izborne komisije, do 14 časova izašlo je 14,99 odsto birača, a među njima su predsednik i premijerka Srbije, ministri u Vladi kao i ostali političari.

Prvi je građansku dužnost obavio predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić, koji je glasao odmah po otvaranju birališta, u 7 časova.

Pozvao je danas građane Srbije da izađu na referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa i da glasaju za sudstvo koje će, kako je rekao, suditi isključivo po zakonima i bez bilo kakvog političkog uticaja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je na biračkom mestu u dečjem vrtiću "Tesla - nauka za život", na Novom Beogradu.

Video: Predsednik Srbije izašao sam na referendum: Glasao na Novom Beogradu

On je posle glasanja rekao da veruje da će građani glasati za napredak demokratije, vladavinu prava i istinsku nezavisnost pravosuđa i tužilaštva.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, poručio je da je sa velikim zadovoljstvom izašao na referendum, zaokružio "DA" i time potvrdio svoje mišljenje o jednoj tako važnoj stvari kao što je reforma tužilaštva i pravosuđa pomoću koje oni postaju nezavisni.

- Podsećam da je sudska vlast jedna od grana vlasti i da je njena potpuna nezavisnost od izvršne i zakonodavne vlasti temelj demokratije, izuzetan korak napred u razvoju institucija i vladavini prava u našoj zemlji i jedan od važnih koraka u razvoju Srbije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

Dragi sugrađani, glasanje nije dužnost, već privilegija svakog od nas, sve ovo su dobri razlozi da izađete na današnji referendum i glasate po svojoj volji. Danas je praznik demokratije i pozivam vas da svi učestvujemo u njemu - poručio je Vučević.

Ministarka pravde Maja Popović glasala je na glasačkom mestu u Opštini Vračar i pozvala građane da izađu na referendum u što većem broju i da daju podršku ustavnim promenama, a time i jačanju vladavine prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Građansku dužnost obavio je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je glasao na biračkom mestu 43 u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" na Vidikovcu.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković glasao je u rodnom Končarevu kod Jagodine i poručio da su ustavne promene na opšte dobro svih građana, kao i da se nakon ustavnih promena očekuje efikasniji rad sudskih organa.

Dragan Marković Palma, Jedinstvena Srbija, referendum Foto: Grad Jagodina/Tanjug/Aleksandar Dobrosavljev

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojkovića glasala je na svom biračkom mestu u Novom Sadu u 11 sati.

Gojkovićeva je tom prilikom za RTS izjavila da poziva i očekuje da građani Srbije u velikom broju izađu na referendum jer će, smatra, rezultati referenduma napraviti korak ka vladavini prava, većoj nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, a na zadovoljstvo svih građana.

Svoj glas na referendumu dao je i Aleksandar Antić, direktor Koridora Srbije.

Video: Otvorena glasačka mesta: Predsednik Skupštine Dačić izašao na referendum

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA