≫ 

Vesić: Izlaznost građana na referendumu o promenama Ustava nema veze sa uspehom ili neuspehom vlasti

Kako je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 60,48 odsto građana koji su izašli na referendum glasalo je za promenu najvišeg pravnog akta u zemlji

  • 3
Goran Vesić Dea Đurđević Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća Foto: Beoinfo

Izlaznost građana na današnjem referendumu o promenama Ustava Srbije nema nikakve veze sa uspehom ili neuspehom sadašnje vlasti, izjavio je član Predsedništva SNS Goran Vesić i dodao da će Srbija ukoliko rezultati referenduma pokažu da su građani glasali za, dobiti bolje rešenje nego što je bilo prethodno.

- Da li je ono idelano, to će vreme pokazati. Moguće je da će biti potrebno da se i ono menja, ali je sigurno bolje jer je bitno smanjen uticaj politike na pravosuđe i to je činjenica - rekao je Vesić gostujući na televiziji Tanjug.

Vesić je naglasio da je SNS prva stranka u modernoj istoriji Srbije koja je sebi, dok je na vlasti, oduzela mogućnost da njena parlamentarna većina, koja je izabrana na izborima, odlučuje ko će biti sudije i tužioci.

- O tome se odlučuje van parlamenta. Prema tome, sami smo sebi oduzeli mogućnost da utičemo na izbor sudija i tužilaca - rekao je Vesić.

Istakao je da je iza ovih ustavnih promena stala stručna javnost, strukovna udruženja tužilaca i sudija što je, kako kaže, velika promena u našoj zemlji jer su, kada je prošli put rađena reforma pravosuđa, društvo sudija i udruženje tužilaca aktivno bili protiv takvih promena.

- Ovim promenama Ustava prvi put u istoriji dobijamo potpuno izuzimanje uticaja politike na izbor sudija i tužioca i mislim da je to važno za svakog građanina - podvukao je Vesić.

Komentarišući izlaznost građana na referendumu, koja je manja nego na parlamentarnim izborima 2020. godine, Vesić je rekao da se to ne može upoređivati jer na referendum inače izlazi manje birača, te da je to slučaj i u drugim zemljama.

- To nije ništa čudno, to je nešto što smo mogli da očekujemo - rekao je Vesić.

Kao primer je naveo da je na referendumu o ustavnim promenama u Alžiru 2020. godine izašlo 23,7 odsto birača, u Portoriku, kada se glasalo o tome da li da postanu 51 država Sjedinjenih Američkih Država, izašlo je 23 odsto birača, u Severnoj Makedoniji, kada se glasalo o promeni imena zemlje, izašlo je oko 37 odsto birača, u Bugarskoj 2013. godine ne referendumu o nuklearnim elektranama izašlo je 20,2 odsto birača...

Podsetimo, 60,48 odsto građana koji su izašli na referendum glasalo je za promenu najvišeg pravnog akta u zemlji, kako je saopštio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Video: Vesić: Na glavnim saobraćajnicama sneg se ne zadržava, situacija pod kontrolom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • surovi andjeo

    17. januar 2022 | 00:35

    Vesic sve bolji sve angazovaniji i ubedljivo najvredniji!Mozemo da ga nevolimo ili da ga volimo ali moramo da postujemo toliki rad i uspehKao i do sada dok cela Vlada ( sem premijerke i Sinise Malog) spava Vesic radi njihov posao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA