"Sprečavanje Srba da glasaju na KiM Kurtijeva strategija da se odnosimo prema Kosovu kao prema državi"

Aljbin Kurti želi da onemogući bilo kakvo prisustvo Srbije na Kosovu i Metohiji i prekine ustaljenu praksu da srpski narod na KiM može da glasa na izborima koje raspisuje naša zemlja - rekao je Milovan Drecun

  • 0
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, proslava, zastava Foto: Tanjug/Kancelarija za KIM/Ivan Radulović

Predsednik skupšntinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da predsednik vlade tzv. Kosova Aljbin Kurti želi da onemogući bilo kakvo prisustvo Srbije na Kosovu i Metohiji i prekine ustaljenu praksu da srpski narod na KiM može da glasa na izborima koje raspisuje naša zemlja.

Ocenio je da je sprečavanje srpskih građana da izađu na biračka mesta na Kosovu, Kurtijeva strategija da se Srbija odnosi prema Kosovu kao prema zasebnoj državi.

Drecun je objasnio, gostujući na Pink televiziji, da trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji prati dva paralelna procesa.

- Jedan od njih sprovodi Kurti kroz sprečavanje glasanja srpskog naroda, dok drugi sprovode zemlje grupe Kvinte - SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italja - kazao je on.

Dodao je da su se zemlje grupe Kvinte "navodno zalagale" da Priština dozvoli našim ljudima da glasaju na KiM.

Prema njegovim rečima, ove zemlje nisu ni na koji način osudile i kaznile ponašanje Kurtija.

Milovan Drecun Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Ovim su nam zemlje Kvinte poručile da će, dok ne priznamo Kosovo kao državu, maksimalno tolerisati i podržavati jednostrano ponašanje privremene institucije samouprave i onemogućavanje osnovnih ljudskih i demokratskih prava srpskog naroda na KiM - smatra Drecun.

Ocenio je i da Amerikanci žele da nametnu Srbiji model dve Nemačke, gde Kosovo ne mora biti priznato kao država, ali da se usaglasi sa članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Takođe, Drecun je kazao i da ukoliko se Srbima na KiM ne dozvoli da izađu na predstojeće izbore u aprilu može doći do pobunjivanja i nereda.

On je poručio da je za naš narod na Kosovu neophodno da se poštuje Briselski sporazum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA