Da li će Srbija biti 28. članica Evropske unije? Joksimović: Ostvarili smo napredak koji je EU prepoznala

Joksimović je na skupu u organizaciji Univerziteta u Bordou, u razgovoru sa profesorima i studentima, navela da je proces evropskih integracija Srbije od početka bio drugačiji nego za ostale zemlje kandidate i da su Srbiji postavljeni i politički kriterijumi koje druge države nisu imale

  • 22
Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen

Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović govorila je danas na onlajn seminaru "Da li će Srbija biti 28. članica Evropske unije?" i istakla da je Srbija učinila važan korak prihvatajući novu metodologiju proširenja i ostvarila napredak u procesu evropskih integracija koji je EU prepoznala i dala saglasnost za otvaranje klastera 1 Osnove i klastera 4 Zelena agenda i održivo povezivanje.

Joksimović je na skupu u organizaciji Univerziteta u Bordou, u razgovoru sa profesorima i studentima, navela da je proces evropskih integracija Srbije od početka bio drugačiji nego za ostale zemlje kandidate i da su Srbiji postavljeni i politički kriterijumi koje druge države nisu imale.

To je, navela je, sada dodatno pojačano novom metodologijom koju je Srbija spremno, promptno i aktivno prihvatila.

- To podrazumeva da nema nastavka procesa pristupanja ako nema napretka u vladavini prava i u implementaciji Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine koji je postignut 2013. godine - rekla je Joksimović, naglasivši odsustvo spremnosti Prištine da implementira dogovoreno.

Istakla je da sve što je Srbija postigla u poslednjih sedam godina, nije bilo moguće bez jasnog napretka koji je, kako kaže, notiran od strane Evropske komisije i zemalja članica EU.

Naglasila je da je Srbija posvećena pristupnom procesu ističući da je jedina zemlja koja je odmah prihvatila novu metodologiju, koju je inicirala Francuska, kako bi, istakla je, pristupni proces učinila kredibilnijim, vidljivijim i predvidljivijim i korisnijim i za EU i za Srbiju i njene građane.

- Prihvatili smo novu metodologiju iako nismo precizno znali kakva će biti pravila i kako će se odraziti na naše rezultate. Uključiili smo jos snažnije i premijerku i predsednika države u proces jer je snažnije političko vođstvo upravo jedan od prioriteta nove metodologije. Sve to je rezultiralo time da imamo otvoren klaster 1, koji se tiče vladavine prava, a u decembru smo na Međuvladinoj konferenciji otvorili klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost - rekla je ministarka.

Jadranka Joksimković

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodala je da je za otvaranje spreman i klaster 3, koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast i da se intenzivno radi na klasteru 5 koji obuhvata pravne tekovine u oblasti resursa, kohezije i poljoprivrede.

Joksimović je kazala da u poslednjih nekoliko godina tema proširenja EU nije popularna među svim članicama EU, ali da je Srbija, kako je istakla, zauzela jasnu poziciju da su evropske integracije njen strateški cilj što je, kaže, pokazala ne samo rečima, već i konkretnim delima.

Kao primer navela je referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, čime je, kaže, doneta odluka koja će doprineti nezavisnijem pravosuđu, te da će sudije i tužioci biti birani bez političkog uticaja što, podseća, nije slučaj ni u svim zemljama EU.

- U trenutku kad se zbog izazova pandemije u mnogim zemljama umanjuju nezavisnost i nadležnosti, građani Srbije su pokazali zrelost i privrženost slobodama i demokratiji - istakla je.

Podsetila je da se Srbija zalaže za reginalnu stabilnost i da je pokazala solidarnost tokom pandemije sa susedima, ali i sa zemljama EU, podsetivši da je u aprilu 2020. na vrhuncu pandemije na molbu predsednika Aleksandra Vučića otputovala u Rim i uručila italijanskom kolegi donaciju medicinske opreme koju je Srbija uputila Italiji.

Aleksandar Vučić Brisel

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- Niko nije pokazao takvu solidarnost kao što je Srbija sa Italijom u tom trenutku, po rečima samih Italijana - rekla je Joksimović i navela da je Srbija donirala i vakcine protiv kovida-19 susedima u regionu.

Istakla je da je Srbija tokom pandemije pokazala odgovornost i posvećenost "evropskoj budućnosti" ne samo iskazajući solidarnost, već i prihvatanjem nove metodologije proširenja, nastavkom sprovođenja reformi i odlučnošću da brzo implementira Zelenu agendu za Zapadni Balkan.

- Posle veka ratova i tragedija, u kojima je Srbija podnela kao mala zemlja velike gubitke za viziju slobodarske Evrope, mislim da smo pokazali snažan kapacitet kao država i narod da gradimo mir i stabilnost sa svim drugim narodima i zemljama zapadnog Balkana - navela je Joksimović.

Podsetila je na ideje Pariske mirovne povelje da bez jedinstvene Evrope, od istoka do zapada i od severa do juga, u Evropi neće biti stabilnosti, mira i prosperiteta" i izrazila uverenje da će Francuska, koja predsedava Savetom EU, biti vodeća zemlja u sprovođenju te vizije.

- Nije više pitanje samo šta EU čini za Srbiju, nego na koji način sve Srbija doprinoši revitalizaciji i napretku Evropske unije - navela je ministar odgovarajući na pitanja profesora i studenata Univerziteta u Bordou.

Joksimović je poručila da će Francuska u Srbiji uvek imati prijatelja i partnera i izrazila očekivanje da će jačati i ekonomska saradnja dve zemlje ukazujuću da neke od najvećih investicija u Srbiji dolaze iz Francuske, te navodeći primer saradnje na projektu izgradnje metroa u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Go go

    19. januar 2022 | 14:50

    Iskreno se nadam,nikad!!!

  • Mihailović

    19. januar 2022 | 15:00

    NIKADA !!! Primili bi Srbiju ako bi dozvolila nezavisnost Kosova... A to znači nikada, jedino ako Nemačka odustane od nezavisnosti Kosova, a oni neće odustati od kažnjavanja Srbije za svoj izgubljeni 1.i 2. S.R. , kažnjavaju oduzimanjem Kosova, a nisu se zadovoljili bombardovanjem Srbije I proterivanjem Srba sa Kosova I iz Hrvatske...

  • 😷😷😷😷😷

    19. januar 2022 | 17:30

    Ne zelim u EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA