Ambasade Nemačke i Francuske: Snažno podržavamo proces pridruživanja Srbije u EU

Obe zemlje pružaju svoju ekspertizu, u okviru ministarstava i radnih grupa, u oblastima upravljanja tvining projektima EU, reformama u oblastima javne uprave i vladavine prava, koji su okosnica celokupnog procesa evropskih integracija

  • 6
Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Nemačka i Francuska snažno podržavaju proces pridruživanja Srbije EU, kroz političke dijaloge na visokom nivou, kroz fondove EU (200-300 miliona evra bespovratnih grantova) i bilateralnu podršku tekućim reformama, navode u saopštenju ambasade dve zemlje.

Obe zemlje, navodi se, pružaju svoju ekspertizu, u okviru ministarstava i radnih grupa, u oblastima upravljanja tvining projektima EU, reformama u oblastima javne uprave i vladavine prava, koji su okosnica celokupnog procesa evropskih integracija.

Kako se navodi i saopštenju ambasada povodom 59. godišnjice Jelisejskog sporazuma između Nemačke i Francuske, u okviru francuskog predsedavanja Savetom EU (tokom prvih šest meseci 2022. godine), Francuska će u junu organizovati veliku međunarodnu konferenciju posvećenu Zapadnom Balkanu koja će okupiti lidere i različite aktere iz EU i regiona. U Srbiji, francuska i nemačka vlada podržavaju potencijale i pružaju ekspertizu u sledećim oblastima:

Promocija Zelene agende

Srbija je u decembru 2021. godine otvorila novi klaster, posvećen zelenoj agendi i održivom povezivanju gradova, koji će da podrži ključni set reformi koji će da omogući Srbiji da se bolje suoči sa izazovima zaštite životne sredine i da se brže približi standardima EU. Francuska i Nemačka, bilateralno i u okviru EU, podržavaju zelenu agendu Srbije, između ostalog, kroz aktivnosti svojih razvojnih banaka, AFD i KfW. Obe institucije se međusobno redovno konsultuju i planiraju da mobilišu dodatna finansijska sredstva – neke od njih kroz zajedničko sufinansiranje sa drugim razvojnim partnerima – kako bi podržale mapu puta Srbije u ovoj oblasti u 2022. godini u vidu programskih zajmova za javne politike, investicionih projekata koji pozitivno utiču na zaštitu životne sredine, kao i programa tehničke saradnje.

Inovacije, mladi i pomirenje

Francuska i Nemačka podržavaju RYCO – Regionalnu kancelariju za saradnju mladih – koja je pod njihovim pokroviteljstvom pokrenuta 2016. godine i koja promoviše, između ostalog, pomirenje u regionu, osnaživanje i socijalno preduzetništvo. Dve zemlje podržavaju i uključivanje organizacija mladih Srbije u forume EU u kojima se razgovara o budućnosti Evrope, na lokalnom nivou i u EU: od 24. do 26. januara 2022. godine, predstavnici mladih sa Zapadnog Balkana učestvovaće na konferenciji u Strazburu posvećenoj osnaživanju mladih, organizovanoj u saradnji sa Francusko-nemačkom kancelarijom za mlade.

U oblasti inovacija, Francuski institut i Gete institut u Srbiji udružili su snage sa Srpskom asocijacijom industrije video igara, kako bi dali evropsku perspektivu sve dinamičnijem sektoru razvoja video igara. Dvadeset i troje učesnika iz Srbije organizovanih u pet timova prošlo je osmomesečnu obuku iz ove oblasti, tokom koje su mladi profesionalci, stvaraoci, pisci, grafički umetnici i inženjeri zvuka sticali nove veštine uz nemačke, francuske i domaće stručnjake. Svih pet timova osmislilo je nove gejming koncepte, od kojih će jedan tim dobiti dalju podršku za razvoj i promociju.

Regionalna saradnja, bezbednosni izazovi na Zapadnom Balkanu

Kao zemlje članice Evropske unije i Berlinskog procesa, Francuska i Nemačka ostaju posvećene podršci regionalnoj saradnji i pomirenju. Oni aktivno doprinose dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Francuska i Nemačka takođe pridaju poseban značaj regionalnoj saradnji u oblasti bezbednosti, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Od 2017. godine pružaju političku, finansijsku i tehničku podršku implementaciji regionalne mape puta protiv nelegalnog posedovanja, zloupotrebe i prometa malokalibarskog i lakog naoružanja, u okviru inicijative kojom kopredsedavaju zajedno sa EU.

Kako se navodi u saopštenju, u petak, 22. januara, Nemačka i Francuska proslavljaju 59. godišnjicu Jelisejskog sporazuma, koji su 1963. godine potpisali kancelar Konrad Adenauer i predsednik Šarl de Gol, i koji je imao za cilj da približi dve strane koje su razdvajali tri nemilosrdna rata i uzajamno nepoverenje. Taj sporazum je dopunjen još jednim sporazumom, potpisanim u Ahenu 2019. godine.

Proces pomirenja, navode, proizašao je iz snažne političke volje i vizije bez presedana dvojice političkih lidera koji su verovali da evropska budućnost zavisi ne samo od mira, već i od međusobnog poverenja i aktivne saradnje na svim nivoima. Osnivanje Evropske unije bilo je usko povezano sa proaktivnim procesom pomirenja Francuske i Nemačke.

Danas, dodaju, Nemačka i Francuska sarađuju na najvišem političkom nivou, ali takođe intenzivno sarađuju i u oblastima privrede (Airbus aerospace/Erbas aerospejs kompanija simbol je tog uspeha), odbrane, kulture (kroz ARTE, televiziju sa nacionalnom pokrivenošću koji se emituje na oba jezika i u obe zemlje), razmene mladih (preko Francusko-nemačke kancelarije za mlade, koja je do sada povezala devet miliona mladih), obrazovanja (kroz široku mrežu dvojezičnih odeljenja), javne uprave itd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    20. januar 2022 | 18:05

    Ludom radovanje

  • alex roth

    20. januar 2022 | 18:55

    ulazak srbije u vazalnu eu grupu drzava bi bio dalji put ka definitivnom unistenju srpske populacije koju su zapadni udarni elemeti do danas doveli u sadasnje sta nje izgubljene egsitencije i "ocerupanog petla".

  • Др

    20. januar 2022 | 20:05

    Наравно, услов свих услова је признање Косова, зар не?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA