"Potreban pritisak međunarodne zajednice na Prištinu kako bi se 3. aprila organizovali izbori na i KiM"

Petar Petković ističe da je pravo glasa osnovno ljudsko pravo i naglašava da činjenica da je kosovski premijer Aljbin Kurti zabranio održavanje referenduma u srpskim sredinama i pravo da se građani Srbije na Kosovu izjasne na referendumu, pokazatelj rušenja osnovnih ljudskih prava na Kosovu

  • 1
KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Činjenica da na Kosovu nije bilo organizovano glasanje na referendumu jasno pokazuje da međunarodna zajednica nije adekvatno reagovala u tom slučaju, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, prenosi Tanjug.

On je dodao da je dužnost međunarodne zajednice, Brisela, Miroslava Lajčaka, Gabrijela Eskobara, da izvrše potreban pritisak na Prištinu kako bi se organizovali izbori na Kosovu koji će biti održani u aprilu.

Petković u razgovoru za Tanjug ističe da je pravo glasa osnovno ljudsko pravo i naglašava da činjenica da je kosovski premijer Aljbin Kurti zabranio održavanje referenduma u srpskim sredinama i pravo da se građani Srbije na Kosovu izjasne na referendumu, pokazatelj rušenja osnovnih ljudskih prava na Kosovu.

Navodeći da su se zemlje Kvinte i EU oglasile tim povodom saopštenjima koja su, kako ocenjuje Petković, dobra i potvrđuju da je reč o kršenju osnovnih ljudskih prava Srbima na Kosovu, Petković ukazuje na to da nije bilo nijedne druge reakcije.

- Ovde je odgovornost na međunarodnoj zajednici i OEBS-u pre svega, jer je dužan da preuzme izborni materijal, referendumski materijal koji smo poslali na Merdare kako smo najavili, kako bi onda taj materijal bio distrubiran biračkim mestima na kojima bi naš narod mogao da glasa. To nije prvi put, postoji procedura gotovo čitavu deceniju, mi smo i do sada u saradnji sa OEBS-om organizovali glasanje, što je glavno Misiji OEBS-a, a i zagarantovano nam je Rezolucijom 12 44 - kazao je Petković.

Podseća da je iste večeri kada su zaplenjeni kamioni i uhapšeni kordinatori RIK-a i vozač razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i tražio da se ta stvar razreši.

dr Petar Petković intervju

Foto: Marko Jovanović

- Neverovatno je da se vrši pritisak na Beograd iako je sve obaveze i iz Briselskog dijaloga ispunio, ali se ne vrši na Prištinu kada treba da sprovede sporazume koji su u interesu srpskog naroda na KiM - navodi Petković.

Direktor vladine Kancelarije za KiM kaže da činjenica da sem tih saopštenja i reči da će da obaveste Prištinu i učine sve što mogu kako bi se obezbedio proces održavanja referenduma jasno govori da međunarodna zajednica nije adekvatno reagovala.

- Ne mogu da verujem da imate pet najmoćnijih država na zapadu Kvinta i SAD koje ne mogu da izvrše pritisak na jednog Aljbina Kurtija pogotovu za stvari koje su dogovorene i koje su funkcionisale godinama unazad - kazao je Petković.

Ističe da će ovakvo ponašanje Kurtija, gledajući na odluku i rezoluciju o neodržavanju referenduma na Kosovu, nositi nesagledive posledice po proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine bez obzira što Beograd ne želi to.

- Beograd želi razgovor, da naš narod živi u miru i da na taj način pomognemo i našem narodu na KiM, ali i celom regionu jer od pomirenja srpskog i albanskog naroda zavisi prosperitet na celom Zapadnom Balkanu. Ako hoćemo mir, prosperitet, nove investicije, nova radna mesta, sve je to povezano sa našim napredovanjem u dijalogu i pronalaženjem rešenja za sva otvorena pitanja - navodi direktor Kancelarije za KiM.

Međutim, kako dodaje, koliko god da je Beograd spreman, ne može sam, već je potrebna i druga strana sa kojom će da razgovara.

Navodi da je on svedok da Priština i u okviru tehničkog dijaloga odbija da razgovara sa Beogradom o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i o pitanju energetike, pravosuđa, ključnim temama o kojima mora da se pronađe kompromisno rešenje.

Ističe da je poruka i Beograda, ali i srpskog naroda koji živi na Kosovu preneta međunarodnim partnerima, a to je da će izbori 3. aprila biti održani u skladu sa svim dogovorima i sporazumima i na Kosovu.

- Imali smo referendum, Kurti zabranio, zaplenio dokumentaciju, za dan i po smo organizovali glasanje za Srbe sa KiM u centralnoj Srbiji, ali smo preneli poruku, kao i Srbi na KiM, da će izbori 3. aprila biti održani u skladu sa svim dogovorima i sporazumima na KiM. Oni šalju poruku da neće biti nikakvih izbora na KiM, mi na to nećemo pristati, pre svega neće pristati srpski narod na KiM iz razloga što između ostalog i ti izborni procesi i pravo izjašnjavanja ljudi pokazuje da je naš narod uz svoju državu i da će tako i ostati - poručio je.

Na pitanje šta se može očekivati od posete Lajčaka i Gabrijela Eskobara prvo Prištini, a zatim i Beogradu, Petković kaže da je dobro što dolaze i što su zainteresovani za sva pitanja na Balkanu, kao i što će pričati i o temama koje opterećuju naše odnose.

"Upravo na temama koje su osetljive za naš narod Kurti pokušava da generiše nove krize i po pitanju tablica, po pitanju slobode kretanja i to pokušava i po pitanju energetike. Videli smo da kaže i to je laž da se ne plaća struja godinama na severu KiM. To je ideja da se optuži sever kao crna rupa energetske krize na KiM koja ima za cilj da probaju da svale krivicu i odgovornost na srpski narod, udare na naše institucije i gađaju državu Srbiju i predsednika Vučića - istakao je.

Petković podseća da je svih ovih godina, do početka 2021, struju za sever Kosova obezbeđivao Beograd, a da je trenutak kada se ušlo u to snabdevanje severa kada je Priština fizički prekinula sve dalekovode i mogućnost snabdevanja iz Prištine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenormalni

    20. januar 2022 | 18:30

    Nema izbora ponistiti sporazum tako radi normalna drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA