Održan sastanak Kontrolnog tela za međustranački dijalog

Reč je o izmenama Zakona o sprečavanju korupcije, o finansiranju političkih aktivnosti, izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, izboru predsednika Republike

  • 0
Narodna skupština republike Srbije

Foto: Nikola Tomić

U Skupštini Srbije održan je četvrti sastanak Kontrolnog tela za Međustranački dijalog, a predstavnici vlasti i opozicije razgovarali su o izbornim zakonima koji bi, uskoro, nakon što ih je usvojila vlada, trebalo da se nađu pred poslanicima.

Reč je o izmenama Zakona o sprečavanju korupcije, o finansiranju političkih aktivnosti, izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, izboru predsednika Republike.

Sastanak je vodio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a pored predstavnika vlade, RIK-a i vlasti bili su prisutni i predstavnici opozicije, iz SRS, Dveri, Zavetnicka, DS S-a, POKS-a, Zdrave Srbije, Dosta je bilo.

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj preneo je zaTanjug posle sastanka da je vlast predložila, da se usvoji predlog evropskih posrednika da ubuduće jedan birač može svojim potpisom da podrži kandidaturu više stranaka što je za njih, kaže, neprihvatljivo.

Ako bi se to primenilo, uveren je on, vlast bi mogla na izborima da kandiduje, kako je rekao, "još više lažnih izbornih lista nego što je to bio slučaj 2020. godine".

Predsednik Dveri Boško Obradović tvrdi da je vlast danas predstavila rešenja koja nisu deo sporazuma vlasti i opozicije i to, kako kaže, pod pritiscima EU.

On kritikuje što se predloženim rešenjima skraćuje vreme za predaju lista, smanjuju sredstva koja dobijaju predsednički kandidati, a na promotivnom materijalu se mora naći ime štamparije koja je izradila izborni materijal.

Prema ranijim najavama, evroposlanici bi u Beograd trebalo da dođu 27. januara, a parlament bi o predlozima zakona prema procenama učcesnika dijaloga trebalo da raspravlja početkom februara.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA