Ambasade SAD, UK i Nemačke zajedničkim saopštenjem odbacile navode da finansiraju proteste u Srbiji

To je štetna optužba i posebno teško razumljiva kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom Srbije - navodi se u saopštenju

  • 14
PROTEST VLADA EKOLOSKI USTANAK

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Povodom tvrdnja da pojedine strane ambasade stoje iza finansiranja i organizacije ekoloških protesta u Srbiji, oglasile su se ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Savezne Republike Nemačke i oštro demantovale te navode.

Kako se u saopštenju navodi, te tvrdnje ne odražavaju partnerstvo ambasada sa Srbijom.

- Od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Savezna Republika Nemačka bile su među najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije, pruživši joj finansijsku pomoć ukupne vrednosti od preko 3 milijarde evra. Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu - piše u saopštenju.

Podseća se i da su značajna sredstva u okviru ove pomoći dodeljena Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama.

Ambasade poručuju da ovi ciljevi pružaju podršku proklamovanoj politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja EU, kao i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana.

- Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta. To je štetna optužba i posebno teško razumljiva kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom Srbije – i Skupštinom Srbije – na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija - dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš 👉👌

    21. januar 2022 | 16:24

    Najače je ovo zajedničim saopštenjem.... Dovoljno smo naučili i znamo na šta ste spremni, a spremni ste na sve zarad sopstvenih interesa.

  • Sasa

    21. januar 2022 | 16:47

    Ma da,, sigurno ce da priznaju...

  • Super Brundo

    21. januar 2022 | 17:51

    Tri navedene drzave su srpski neprijatelji, narocito Nemacka kao vekovni i tradicionalni neprijatelj.Kad pricaju koliko su para ulozili u Srbiju nikako da spomenu dve stvari.Prva je koliko su para izneli iz Srbije.Izneli su mnogo vise nego sto su ulozili.Druga stvar je da su za manje od tri meseca bombardovanja izazvali stetu od oko 75 milijardi dolara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA