Brnabić i Joksimović sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera

Na redovnom sastanku Koordinacije za vođenje pregovora Srbije sa EU, kojem je predsedavala ministar Joksimović, prvom nakon što su na referendumu građani podržali Akt o promeni Ustava Republike Srbije, zaključeno je da je takvim rezultatom omogućeno dalje jačanje demokratskih institucija, pre svega nezavisne sudske vlasti u našoj zemlji, kao i samostalnost tužilaštva

  • 0
Ana Brnabić, Jadranka Joksimović, Vlada Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović sastale su se sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, sa kojima su razmotrile aktivnosti Vlade Srbije u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Na redovnom sastanku Koordinacije za vođenje pregovora Srbije sa EU, kojem je predsedavala ministar Joksimović, prvom nakon što su na referendumu građani podržali Akt o promeni Ustava Republike Srbije, zaključeno je da je takvim rezultatom omogućeno dalje jačanje demokratskih institucija, pre svega nezavisne sudske vlasti u našoj zemlji, kao i samostalnost tužilaštva.

- Sagovornici su se saglasili da je rezultat referenduma i jedan od najvažnijih koraka u pristupanju Srbije EU, u okviru klastera 1- Osnove i Akcionog plana za poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava, jer je to ključna aktivnost u pogledu ispunjavanja prelaznih merila po novoj metodologiji - navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Kako je rečeno, reformisani način pregovaranja pojačano traži napredak države kandidata u oblasti vladavine prava, kako bi se dinamika pristupanja u ostalim tematskim klasterima ne samo održala, već i unapredila. U skladu sa tim, izraženo je očekivanje da će tokom predsedavanja Francuske Savetom EU u prvoj polovini godine, biti otvoren klaster 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast imajući u vidu jasan napredak Srbije u oblasti vladavine prava.

Takođe, razgovaralo se i o aktivnostima koje Vlada sprovodi kako bi dostigla merila za otvaranje klastera 5 - Resursi, poljoprivreda i kohezija, kao i onima koji su bitni za napredak pregovora u svim ostalim oblastima.

Na sastanku se posebno je bilo reči i o predstojećem sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Srbije, koji je će se održati naredne nedelje u Briselu.

To će biti prilika, kako je naglašeno, da se sa evropskim partnerima, na visokom nivou, razmotri napredak Srbije u pripremama za pristupanje, kao i prioriteti u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA