≫ 

Stejt department pozvao Beograd i Prištinu da se uključe u dijalog i udalje od tenzija

Sjedinjene Američke Države pozivaju Beograd i Prištinu da se uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije u „duhu neophodnog kompromisa“ kako bi postigli dogovor o normalizaciji odnosa, prenosi Slobodna Evropa

  • 10
Stejt department zgrada/state department building Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države pozivaju Beograd i Prištinu da se uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije "u duhu neophodnog kompromisa" kako bi postigli dogovor o normalizaciji odnosa, prenosi Slobodna Evropa.

- Nastavljamo da pozivamo Kosovo i Srbiju da daju prioritet dijalogu uz posredovanje EU, rade na minimiziranju tenzija i nastavljaju pregovore sa fleksibilnošću i kompromisom potrebnim za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji koji će "omogućiti njihov evropski put" - rekao je portparol Stejt departmenta za Radio Slobodnu Evropu.

Kada je u pitanju izveštaj koji su nedavno objavili Institut za spoljnu politiku Univerziteta Džons Hopkins (SAIS) i Vilson centar, a koji preporučuje da američka administracija uvede sankcije političarima sa Kosova i iz Albanije koji svojim izjavama promovišu ujedinjenje obe zemlje, izostao je konkretni odgovor.

- Cenimo akademsku i organizacionu perspektivu po ovim pitanjima. Sjedinjene Države su posvećene suverenom, nezavisnom, multietničkom Kosovu, kao što je navedeno u njegovom Ustavu - rekao je portparol Stejt Departmenta, ne komentarišući izveštaj.

Uvođenje sankcija po ovom pitanju ne izgleda kao prava mera za političkog analitičara Agona Malićija.

- SAD nemaju praksu sankcionisanja mišljenja. U takvim slučajevima se praktikuje izbegavanje poseta ili politička izolacija - rekao je Malići.

Video: Petković s francuskim ambasadorom: Priština vrši represiju nad srpskim narodom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA