Urednik "Pištaljke" i predsednik UO Međunarodne mreže za uzbunjivanje: "Haradinaj i Gucati nisu uzbunjivači"

Pre bi se mogli nazvati uzbunjivačima zaštićeni svedoci zločina počinjenih na Kosovu, a Haradinaj i Gucati osobama koje su ugrozile te uzbunjivače zajedno sa onim ko im je dostavio dokumenta sa imenima zaštićenih svedoka - ističe Radomirović

  • 0
BEOGRAD CURUVIJA  GODISNJICA

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Čelnici Organizacije ratnih veterana tzv. OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji su pred Specijalnim sudom za zločine OVK optuženi za ometanje pravde, nikako ne mogu biti uzbunjivači, izjavio je za Kosovo online Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik Pištaljke i predsednik upravnog odbora Međunarodne mreže za uzbunjivanje (Whistleblowing International Network).

- Pre bi se mogli nazvati uzbunjivačima zaštićeni svedoci zločina počinjenih na Kosovu, a Haradinaj i Gucati osobama koje su ugrozile te uzbunjivače zajedno sa onim ko im je dostavio dokumenta sa imenima zaštićenih svedoka. Znamo da je prethodnih godina više zaštićenih svedoka Haškog tribunala ubijeno ili zbog pretnji odustalo od svedočenja protiv lidera takozvane OVK, o čemu je govorila i Karla del Ponte. Skandalozno je što iz jednog suda za ratne zločine tako cure podaci o svedocima i što nije pokrenuta istraga protiv onog ko je ta dokumenta dostavio Haradinaju i Gucatiju - rekao je Radomirović.

On se osvrnuo i na informaciju koju su preneli pojedini mediji u Srbiji da je izvršna direktorka Međunarodne mreže za uzbunjivanje Ana Majers tokom ekspertskog svedočenja u postupku protiv Haradinaja i Gucatija rekla da su oni uzbunjivači i da "uživaju zaštitu od krivičnog gonjenja".

- Ana Majers me je uverila da ni tokom svedočenja ni u svom ekspertskom mišljenju nije izjavila da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači. Ona po pravilima suda nije ni mogla da tako nešto kaže jer nije pozvana da govori o detaljima ovog predmeta - rekao je Radomirović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA