≫ 

U Hagu danas nastavljeno suđenje Gucatiju i Haradinaju

Prema ranijim najavama iz Specijalizovanog suda za zločine tzv. OVK proces protiv lidera Organizacije ratnih veterana OVK trebalo je da se okonča još sredinom decembra

  • 7
Kosovo OVK sud Hag Hisni Hysni Gucati Nasim Haradinaj

Foto-montaža: Tanjug/AP

Pred specijalizovanim većem suda u Hagu danas je nastavljano suđenje bivšim liderima Organizacije ratnih veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

Na suđenju je ispitan čretvrti svedok kojeg je predložila Haradinajeva odbrana, a to je veštak Robert Rid (Reid), bivši šef operacija nekadašnjeg Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Suđenje je potom prekinuto i nastavlja se u petak, 28. januara.

Ovaj, drugi po redu proces pre Specijalističkim sudom za Kosovo, čije je suđenje počelo 7.oktobra, vodi se protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, koji su oko godinu dana pritvoreni u Hagu pod optužbom za ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode tom sudu.

Zato su Gucati i Haradinaj ekspresno optuženi i uhapšeni nakon što su u Udruženju ratnih veterana OVK, pošto su dobili poverljiva dokumenta iz Specijalnog suda, pozvali medije i sve obelodanili, što je otvorilo mogućnost za otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka. Hiljada stranica fajlova tužilaštva iz Haga, u tri navrata su donošeni u sedište Udruženja, a one su ubrzo počele da se pojavljuju u albanskim medijima.

Ovakva optužba uopšte nije iznenađenje, s ozbirom na dosadašnje iskustvo u procesima protiv OVK, povodom čega je i glavni tužilac Smit istakao da je zastrašivanje svedoka u ovom predmetu realnost. Ključni problem je što će se zbog vremena koje je prošlo od zločina i nedostataka materijalnih dokaza, tužioci najviše i oslanjaju na očevice, a u Hagu su i te kako svesni da su prethodna suđenja OVK pred Haškim tribunalom propala zbog brojnog zastrašivanja svedoka.

Oni su, kako se navodi u optužnici u šest tačaka okrivljeni za krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka, tako što su na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020., objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Još nije javno identifikovana osoba koja je Udruženju dostavila dokumentaciju. Na suđenju je pet dana svedočila, recimo, istražiteljke Specijalizovanog veća Kosova Zdenka Pumper koja je izjavila da ne zna kako su materijali koja je ona klasifikovala u tri paketa, izašli iz Specijalnog tužilaštva.

Haradinaj i Gucati su se na početku suđenja izjasnili da nisu krivi. A Gucati odlazi čak i korak dalje, te smatra da je curenje Specijalnih dokumenata bila zamka za njegovo i Haradinajevo hapšenje, kao i bivših čelnika OVK, a nije se libio ni da optuži Specijalizovani sud da "sarađuje sa srpskim zločincima".

Prema ranijim najavama iz suda, ovo suđenje trebalo je da se okonča sredinom decembra, ali igrom slučaja je prekinutao i nastavljeno 11. januara.

Video: Mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao presudu: Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo

    24. januar 2022 | 11:30

    Doživotna za teroriste☝🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Milan

    24. januar 2022 | 11:54

    Šiptari nije vam ovo više 1999. da vam prolaze vaše laži. Svet je video da je podržao pogrešnu stranu, ali sad šta je tu je...

  • Lord

    24. januar 2022 | 12:31

    Najobicnija farsa,zivi bili pa videli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA