Novi apel Skupštini Srbije da usvoji Rezoluciju o genocidu NDH na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Predstavnici Organizacionog odbora "Apela za usvajanje predloga rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941 do 1945. godine" još jednom traže da se Vlada Srbije izjasni o ovom predlogu i da parlament održi vanrednu sednicu tim povodom koliko već 27. januara

  • 16

Predstavnici Organizacionog odbora "Apela za usvajanje predloga rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941 do 1945. godine", ponovo su danas zatražili da parlament održi vanrednu sednicu, i to 27. januara, i usvoji predlog ove rezolucije.

Na konferenciji u Medija centru, zatražili su da se vlada izjasni o tom predlogu i da, kako kažu, "zakaže sednicu skupštine", na kojoj bi ta rezolucija mogla da bude usvojena, dodajući da traže baš 27. januar, kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, kao i Savindan.

Učesnici skupa su poručili da bi ta rezolucija bila "gromobran", koji bi onemogućio novu "Oluju", ali i kako bi se, kažu, sprečio vojni pakt između Zagreba i Prištine, potpisan .17.decembra 2021.godine, aludirajući na sporazum koji su Zagreb i Priština potpisali o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, a koji predviđa saradnju u obrazovanju i obuci vojnog kadra, razvoj zajedničkih vežb, saradnju u oblasti odbrambene industrije...

Navodeći da je usvajanje Rezolucije preventivno delovanje, kako bi se, kako su rekli, zaustavio genocid nad Srbima, predstavnici Apela ukazali su da su Srbi u 20. veku preživeli tri genocida, ali da se "politika genocida i danas vodi prema našem narodu".

Rezoluciju je pokrenula Smilja Tišma, najstarija poslanica u parlamentu Srbije i preživelo dete logoraš Jasenovca, koja je pročitala pismo koje je uputila generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, a u kome zahteva poništavanje vojnog pakta Prištine i Zagreba.

Navela je da je reč o sramnom sporazumu, koji, kaže, mora da brine svakog ko je zainteresovan za mir i stabilnost na Balkanu.

Dodala je da nije moguće proceniti krajnji domet tog sporazuma i slanja hrvatskih instruktora da obučavaju kosovske snage, a reči predsednika Hrvatske Zorana Milanovića prilikom potpisivanja - "Nemojte da zapustite sever Kosova, nećete moći da ga rešite", protumačila kao eksplicitno pozivanje na novu "Oluju".

Jedan od inicijatora Rezolucije pukovnik Gojko Rončević Mraović ocenio je da je usvajanje Rezolucije primarno pitanje bezbednosti i biološkog opstanka Srba, i zatražio podršku predsednika Srbije, predsednice vlade i predsednika parlamenta.

Inače, Tišma i nekoliko poslanika, među kojima su, Radovan Tvrdišić, Ðorđe Komlenski, Jadranka Jovanović, Bratislav Jugović, Vladan Glišić, Marijan Rističević... zatražili su u decembru prošle godine da se predlog rezolucije stavi na dnevni red sednice parlamenta.

Video: Skupština Srbije usvojila budžet za narednu godinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    24. januar 2022 | 17:11

    ""Predstavnici Organizacionog odbora "Apela za usvajanje predloga rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941 do 1945. godine""""__________________ZAR JE POTREBAN APEL ?, ZAR TO NIJE URADILA VEC VLADA SRBIJE BEZ DA MORAJU BITI APELI DA RADE KAKO SU OBAVEZNI ?

  • SPravda

    24. januar 2022 | 17:31

    Krajem prosle godine je bilo glasanje i nije prihvaceno.Velika je sramota da se jos uvek komunisti i jugoslovenizam odlucuju na skrivanje prave istine i lazno “bratstvo jedinstvo”.

  • VRS

    24. januar 2022 | 19:24

    Zasto se stidimo usvojiti rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Sloveniji, na pocetku rata, streljanje JNA vojnika, u HR, protjerivanje i etnicko ciscenje hr od srba, stradanje srba u BiH, Sarajevu, stradanje srba na Kosovu, stradanje srba u bombardovanju nato ? Cega se stidimo pa cutimo o svojim zrtvama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA