Stefanović se sastao sa britanskim ministrom odbrane

Ministar Stefanović preneo je da je Republika Srbija opredeljena da dve zemlje zajedničkim zalaganjima osnaže svoje odnose u oblasti odbrane u obostranom interesu, a po uzoru na savezništvo naših predaka tokom dva svetska rata

  • 12

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, sastao se danas u Londonu sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom.

Ministra Stefanovića dočekao je počasni stroj britanske garde, nakon čega je počeo sastanak delegacija dva ministarstva.

Dvojica ministara razgovarala su o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane i mogućnostima njenog daljeg unapređenja. Podsećajući da je Volas prvi ministar Ujedinjenog Kraljevstva koji je posetio Srbiju i da se ministar Stefanović trenutno nalazi u uzvratnoj poseti, oni su se saglasili da razgovori na strateškom nivou, realizovani u otežanim okolnostima usled pandemije kovid-19, predstavljaju krunu dosadašnje sadržajne saradnje u oblasti odbrane i da su od značaja za dalje kvalitativno intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa.

Ministar Stefanović preneo je da je Republika Srbija opredeljena da dve zemlje zajedničkim zalaganjima osnaže svoje odnose u oblasti odbrane u obostranom interesu, a po uzoru na savezništvo naših predaka tokom dva svetska rata.

On se zahvalio britanskoj strani na uručenoj donaciji Ministarstvu odbrane Republike Srbije u borbi protiv virusne infekcije kovid-19, čiji se značaj ogleda upravo u tome što je pomoć stigla u pravo vreme, na početku pandemije i istakao da veoma cenimo nedavnu donaciju u vidu skijaške opreme za pripadnike Vojne akademije Univerziteta odbrane, što je nastavak uspešno realizovane obuke u zimskim uslovima od strane britanskih instruktora.

Posebno je izdvojio zajedničko angažovanje u multinacionalnoj operaciji UNFICYP na Kipru, što predstavlja krunu dosadašnje vojne saradnje, u kojoj pripadnici oružanih snaga Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva po prvi put od završetka Drugog svetskog rata zajedno učestvuju u nekoj operaciji noseći oružje. Uvažavajući posvećenost obe strane, on je ukazao i na značaj realizacije zajedničke vežbe u tekućoj godini kao suštinski iskorak u saradnji.

Pored nastavka školovanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu, ministar Stefanović je naglasio zainteresovanost naše strane i za dalji razvoj vojno-vojne, vojnomedicinske, kao i vojnoekonomske saradnje koja je veoma značajna za Republiku Srbiju, s obzirom da je Ujedinjeno Kraljevstvo značajna tehnološka i vojna sila u svetu.

Ministar Volas se zahvalio Stefanoviću na uzvratnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu, ističući da upravo ovakvi razgovori doprinose iznalaženju modaliteta saradnje koji su u obostranom interesu.

On je ukazao da je Aranžman između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, koji je potpisan tokom njegove posete Beogradu u junu prošle godine, još jedan pokazatelj obostrane spremnosti i opredeljenja za razvoj i konkretizaciju bilateralne vojne saradnje.

Ocenjujući vojno-vojnu saradnju kao veoma dobru, ministar Volas je izrazio opredeljenost za povećanje zajedničkog učešća pripadnika britanske i srpske vojske u misijama Ujedinjenih nacija, kao i za razvoj saradnje naših odbrambenih industrija.

Volas je istakao da Ujedinjeno Kraljevstvo Srbiju smatra delom evropske porodice, zbog čega ćemo, kako je poručio, nastaviti da zajedno jačamo ekonomiju Srbije.

Video: Munjeviti udar, grmi na Pešteru: Stigao je ministar odbrane Nebojša Stefanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    24. januar 2022 | 22:53

    Ovo je sramota da je ovaj čovjek i dalje član vlade Srbije.

  • Danga

    24. januar 2022 | 22:25

    Britanija nas bombarduje 1944 45 i1999 a ministar odbrane kod njih crna nam buducnost.

  • Super Brundo

    24. januar 2022 | 22:50

    Drzava iz neprijateljskog vojnog saveza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA