Brnabić u Briselu: Bez pauze nastavljamo da radimo na reformama u oblasti vladavine prava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom zvanične posete Briselu nakon šestog sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, predvodi delegaciju Srbije u nizu bilateralnih razgovora sa najvišim zvaničnicima Unije

  • 3

Šesti sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije završen je u zgradi Saveta EU u Briselu, delegaciju Srbije predvodili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Ispred EU, Savetom predsedava šef diplomatije Žosep Borelj, a prisustvuje i evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji.

Borelj je prvi izneo zaključke sastanaka.

- Imali smo sveobuhvatnu raspravu danas. Pogledali smo napredak Srbije i njene dalje zadatke. U dobrom smo zamahu, jer smo u decembru otvorili četiri poglavlja, a većina glasača je u Srbiji odobrila Ustavne reforme. Srbija treba da sprovodi reforme iz domena vladavine prava i štampe. Te reforme su neophodne da bi se poboljšao politička i demokratska situacija - istakao je Borelj.

Što se tiče spoljne i bezbednosne politike, Borelj je zadovoljan sa saradnjom.

- Videli smo da se u nedavno vreme usklađenost Srbije sa našom spoljnom politikom povećava. Govorili smo i o dijalogu Beograda i Prištine, računamo na srpsku spremnost da nastavi učešće u dijalogu. Očekujemo da Priština i Beograd sprovedu svoje obaveze i da će stvoriti prave uslove za dalje vođenje dijaloga i suzdržati se od jednostarne retorike. Sve će to uticati na ritam pregovora - istakao je i naglasio da u Evropi nema mesta za negiranje genocida i veličanje zločina.

Premijerka Srbije je podsetila kada je otvoren klaster 4. u decembru da sada u Brisel donose dobre vesti da je 16. januara održan referendum o Ustavu Srbije u oblasti pravosuđa.

- Obavestila sam čelnike EU da je većina građana koja je glasala rekla "da" što je velika stvar za naš dalji Evropski put. Mi ćemo bez pauze nastaviti da radimo na reformama u oblasti vladavine prava. Imamo kratak period da uskadimo zakone sa Ustavom - istakla je Brnabić i najavila nove reforme u oblasti javne uprave koje će ojačati ekonomiju i zelenu agendu.

Sve može da se poremeti ako nemamo mir i stabilnost u regionu, što je istakla kao ključni deo napretka Srbija.

- Veliki deo našeg današnjeg razgovora bila je posvećena upravo saradnji Srbije i regiona - završila je Brnabić.

Oliver Varhelj je istakao da je poslat jak signal u smislu opredeljenja Srbije pridruženju Evropskoj uniji.

- Veoma je jasno sa Evropske strane da želimo da nastavimo saradnju sa Srbijom. Zahvaljujem se Francuskoj na predsedavanju Unijom i njihovom radu i posvećenošću da se ostvare evropska obećanja. Danas smo napravili pregled u okviru napretka, a najvažnije pitanje je bilo kako dalje - rekao je Varhelj.

On je ocenio kao pozitivan korak referendum, ali da je i naredni korak još važniji, a to je da se volja naroda i ispuni u oblasti pravosuđa.

- Srbija je spremna da se otvore pregovori u klasteru tri, jer mislimo da su sva merila ispunjena od strane Srbije, ali se nadam da će do kraja ovog polugodišta doći do toga - istakao je Varhelj i podsetio da slede izbori na Srbiji i da je važno da oni budu pošteni.

O podacima iz Evropola 

 

- Mi smo apsolutno bezbedna zemlja, imamo jaku međunarodnu saradnju i jedino na taj način smo svi bezbedni i sigurni. O tome nismo razgovarali na današnjem sastanku jer se to ne tiče politike, ali jesmo pričali o tome da se Srbija bori protiv terorizma - istakla je Brnabić odgovarajući na pitanje da li je Srbija bezbedna zemlja s obzirom na poslednje informacije Evropola o planiranju atentata na predsednika Srbije Aleksadra Vučića.

Cilj otvaranje klastera 3 do kraja god

 

Premijerka je istakla i da će Srbija nastaviti da radi na otvaranju klastera 3, na narednoj međuvladinoj konferenciji u junu, kao i na pripremi još jednog klastera za otvaranje do kraja godine. Na pitanje šta su planovi Srbije za 2022. godinu, kada je reč o evropskim integracijama, odgovorila je:

- Svakako da ćemo raditi sa državama članicama i Evropskom komisijom da otvorimo klaster 3 na sledećoj međuvladinoj konferenciji, nadam se u junu, tokom francuskog predsedavanja, kao i da pripremimo još jedan a otvaranje do kraja 2022. To bi bio veliki pomak. Ambicionozniji smo od toga, ali da vidimo, prvo će biti izbori, pa da vidimo ko ima odgovornost da se bori za Srbiju u EU - rekla je Brnabić.

Nakon konferencije predsednica Vlade sasatala se u sedištu Saveta EU u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.  Dvoje zvaničnika Srbije i EU razgovararaju o evropskom putu Srbije, ukupnim odnosima Srbije i EU, ali i situaciji u regionu i Evropi.

Nakon razgovora sa predsednikom Evropskiog saveta, premijerka će odrzati bilateralne razgovore sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i sa predsedicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

 

Oko 16 časova, predsednicu Vlade Srbije primila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sedištu Komisije u Briselu. Prema najavi, njih dve razmatraju Srbije ka članstvu u EU, reforme koje zemlja sprovodi na tom putu kao i podršku koju u tom procesu Srbija dobija od Evropske komisije.

Premijerka Srbije i predsednica EK još jednom bi trebalo da potvrde obostranu posvećenost evropskoj budućnosti Srbije i da definišu prioritete nastavka u procesu pristupanja.

Planirano je da se Brnabić oko 19 časova obrati medijima ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu.

Radni doručak i bilaterani sastanci

 

Premijerka Brnabić započela je jednodnevnu zvaničnu posetu Briselu radnim doručkom sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Radni doručak sa nekadašnjim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, zajedno sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, bila je prilika da se razmotri evrointegracioni proces Srbije, reforme koje zemlja sporovodi na putu ka EU, ali i ukupna situacija u regionu i Evropi, prenosi Tanjug.

Mekalister je juče ponovo izabran na čelo najuticajnijeg i najvećeg odbora Evropskog parlamenata.

Nakon toga usledio je prvi bilaterani razgovor sa evropskim komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljom, sa kojim je razgovarala o značaju referenduma o promeni Ustava Srbije i o nastavku reformi u oblasti vladavine prava.

 

Zatim je usledio sastanak sa visokim predstavnikom EU Žosef Boreljom sa kojim je premijerka takođe razgovarala o implementaciji reformi u oblasti pravosuđa.

 

U popodnevnim časovima, Ana Brnabić u Briselu će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, a zatim i predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen.

U sedištu Evropske komisije, premijerka Srbije razgovaraće sa potpredsednikom Komisije, Fransom Timermansom i komesarom za pravosuđe, Didijeom Rejndersom.

Zvaničnu posetu Briselu, Brnabić završava sastankom sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta, Robertom Metsolom, nakon čega će se iz Brisela obrati domaćim medijim.

Video: Brnabić: Mi se Rio Tinta ne plašimo, mi smo ovde zbog našeg naroda i naše zemlje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tur

    25. januar 2022 | 13:59

    30 godina mi se pridruzujemo...

  • Čiča

    25. januar 2022 | 14:28

    Za dve godine EU ne postoji.

  • Oki

    25. januar 2022 | 14:32

    Kako nema, pa pogledajte unutar unije pa recite.... A Srbija nije nigde osudjena za genocid niti će biti.... Ako je prema nekome učinjen genocid to je srpski narod....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA