≫ 

Godišnji izveštaj suda iz Strazbura: Država Srbija u osam presuda povredila najmanje jedno ljudsko pravo

Pored 11 presuda koje je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo u korist pojedinaca koji se tiču Srbije, čak 1.933 pritužbi građana na Srbiju odlukom ovog suda tokom prošle godine su odbijene kao neosnovane

  • 2
Sud za ljudska prava u Strazburu Foto: Shutterstock

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu tokom 2021. godine doneo je 11 presuda koje se tiču Srbije, od kojih je u osam konstatovao da je država podredila po najmanje jedno pravo garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Sa druge strane, čak 1.933 pritužbe građana na Srbiju odlukom suda u Strazburu prošle godine su odbijene kao neosnovane, dok je u tri presude sud zaključio da kršenja Konvencije nije bilo, navodi se u Godišnjem izveštaju o radu tog suda.

Kršenje zabrane diskriminacije iz Konvencije za Srbiju je utvrđena u tri presude (od pomenutih osam) dok su u ostalih pet konstatovane povrede koje se tiču izostanka efikasne istrage, prava na slobodu i bezbedenost, zbog predugog trajanja sudskog postupka i neizvršnja sudskih odluka. Ovih 11 presuda doneto je po 29 predstavki naših građana pošto su neke od predstavki spojene u jedan predmet.

Prema izveštaju Evropskog suda u toku prošle godine protiv Srbije su podnete 1.993 nove predstavke, što je blagi porast u odnosu na 1.836 koliko ih je bilo podneto 2020. godine, ali 10 odsto manje nego 2019. kada ih je podneto 2.106.

Sud je posebno istakao podatke koji se tiču broja predstavki u odnosu na broj stanovnika, u čemu prednjače zemlje bivše SFRJ.

Prva je Crna Gora sa 6.14 odsto predstavki na 10.000 stanovnika, sledi Srbija sa 2.90 predstavki na isti broj stanovnika, pa Bosna i Hercegovina sa 2.39, Severna Makedonija i 1.90 pa Hrvatska 1.73.

Sud upozorava da je broj predstavki protiv Srbije pet puta veći od prosečnog.

Najmanji broj predstavki, prema izveštaju, ima Ujedinjeno Kraljevstvo sa 0.03 odsto predstavki na 10.000 stanovnika, Nemačka i Island sa 0.07, Francuska i Danska sa 0.11.

Od osnivanja ovog suda 1959 godine, zaključno sa 2021. godinom, kada je u pitanju naša zemlja sud je doneo ukupno 207 presuda u kojima je konstatovao po najmanje jedno kršenje Konvencije.

Najviše kršenja bilo je kod zabrane diksriminacije - 82 presude, neizvršenja sudskih odluka - 75 presuda i predugo trajanje postupka - 54 presude.

Upravo danas je objavljena presuda kojom je Evorpski sud utvrdio u predmetu slepih šahista - Negovanović i drugi protiv Srbije, da ih je naša država diskriminisala po pitanju beneficija i nagrada koje imaju drugi sportisti, koji osvajaju medalje, i naložio joj da im isplati po 4.500 evra na ime nematerijalne štete.

Prema ovoj odluci Srbija povredila pravo na zabranu diskriminacije

Video: Poslanici Evropskog parlamenta danas u Strazburu biraju novog predsednika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA