Selaković sa Davenportom: "Očekujemo da na KiM bude omogućeno glasanje"

Šef srpske diplomatije ističe da predstavnici Prištine nisu spremni da primenjuju ranije preuzete obaveze, te da ovakav unilateralan pristup značajno otežava dijalog i ograničava osnovna ljudska prava Srba na KiM, kao što je bio slučaj nemogućnosti glasanja po pitanju referenduma

  • 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je danas u razgovoru sa šefom Misije OEBS na KiM (OMIK) Majklom Davenportom naglasio da Srbija podržava njihov rad, da je ključno da OEBS sačuva neutralan pristup, te da očekujemo da uz njihovu asistenciju građanima Srbije na KiM bude omogućeno da u aprilu glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbija podržava rad i aktivnosti OMIK-a u oblasti zaštite prava nealbanskih zajednica na KiM, ali i ukazao da je naš interes da budu dodatno intenzivirane.

Konstatovao je da je posebno važno pitanje povratka proteranih Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM, podsetivši da je 22 godine od međunarodnog prisustva na KiM održiv povratak ostvarilo svega 1,9 odsto interno raseljenih.

Napomenuo je da je od izuzetnog značaja angažovanje OMIK-a u slučajevima kršenja ljudskih prava povratnika, kao i redovno izveštavanje o ovim slučajevima.

Ministar je upozorio da incidenti i provokacije, poput slučaja Dragice Gašić ili onih na severu KiM iz septembra i oktobra prošle godine, imaju potencijal da destabilizuju krhku bezbednosnu situaciju na KiM, ujedno izrazivši zabrinutost da je od početka prethodne godine zabeleženo 136 etnički motivisanih incidenata usmerenih protiv Srba, njihove imovine i imovine SPC na prostoru KiM.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je rekao da mu je naša strana posvećena i da smo uvereni da je to jedini način da se postigne održivo rešenje, ali da s druge strane predstavnici Prištine nisu spremni da primenjuju ranije preuzete obaveze, te da ovakav unilateralan pristup značajno otežava dijalog.

U tom smislu, ministar Selaković se osvrnuo i na neprihvatljivo postavljanje Prištine prema održavanju referenduma o izmenama Ustava Srbije na prostoru KiM, ukazujući da su time Srbima na KiM još jednom ograničena osnovna ljudska prava.

Video: Selaković: Srbija je majka svoj svojoj deci ma gde oni živeli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA