Borelj o stagnaciji dijaloga Beograda i Prištine: "Radimo na obnovi pregovora, naročito sa Kosovom"

Pozdravljam spremnost Srbije da učestvuje u dijalogu i želim da jasno stavim do znanja Kosovu da dijalog ne postoji samo radi Kosova, nego zato što je krucijalan za napredovanje na EU putu - istakao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost

  • 4
Ana Brnabić Brisel Foto: Tanjug/VRS/Peđa Vučković

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas nakon Šestom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti da radi na obnavljaju dijaloga Beograda i Prištine, ali i naveo da tzv. Kosovo pokazuje "više nespremnosti da učestvuje u tome".

- Pozdravljam spremnost Srbije da učestvuje u dijalogu i želim da jasno stavim do znanja Kosovu da dijalog ne postoji samo radi Kosova, nego zato što je krucijalan za napredovanje na EU putu - rekao je Borelj na pitanje postoji li neki instrument EU da se Priština vrati za pregovarački sto.

On je rekao da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti sa pripremama za obnavljanje dijaloga u Briselu, ali samo, kako kaže, ako su obe strane spremne da se dogovore o pozitivnim rezultatima, i da pokažu rezultate.

- Radićemo sa Lajčakom na tome, a posebno u pogledu Kosovu, koje pokazuje više nespremnosti da učestvuje u tome - rekao je Borelj.

On je ponovio da će Lajčak sa predstavnikom SAD prvo sledeće nedelje ići na Kosovo, kako bi se, kaže, zalagao za obnavljanje dijaloga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    25. januar 2022 | 15:35

    Lajčak i Borelj su nebitni za Kosovo koje ima podršku Engleza , Nemaca i Amerike...

  • Nes

    25. januar 2022 | 18:26

    EU jedno priča a drugo radi. EU nije više kompetentni za razgovor sa Prištinom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA