≫ 

Petković sa Davenportom o najavama Prištine da neće dozvoliti Srbima sa KiM da glasaju na srpskim izborima

Direktor kancelarije za KiM je ocenio da OEBS na KiM ima značajnu ulogu u uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane i izrazio očekivanje da će ova Misija nastaviti da deluje u skladu sa svojim mandatom

  • 1
sastanak  direktora dr Petra Petkovića sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majkl Davenport. Foto: Kancelarija za KiM - Press sluzba

Svakodnevne izjave prištinskih političara da će Srbima na KiM i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Srbija, posebno na izborima 3. aprila, unose dodatnu zabrinutost i prete da dovedu do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ocenio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je na današnjem sastanku sa šefom Misije OEBS na KiM Majklom Davenportom istakao da je odgovornost te međunarodne organizacije da organizuje glasanje na prostoru KiM 3. aprila i Srbima omogući da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo.

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da su Petković i Davenport razgovarali o sveukupnoj situaciji u srpskoj južnoj pokrajini, sa posebnim osvrtom na nedavnu zabranu Prištine da se na prostoru KiM organizuje referendum.

Petković je sagovornika informisao o, kako je navedeno, kontinuiranom nastojanju Prištine da se potpuno ponište i ukinu sva politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji što se, kako se dodaje, videlo i 16. januara kada su privremene institucije samouprave u Prištini donele odluku da u srpskim sredinama na KiM bude onemogućeno održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije.

sastanak  direktora dr Petra Petkovića sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Daj Majklom. Foto: Kancelarija za KiM - Press sluzba

Petković je istakao da je već mesecima na sceni kampanja ogoljenog nasilja i represije nad Srbima u našoj južnoj pokrajini, te ukazao na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i našu kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni i da su poslednji događaji još jedan u nizu pritisaka, koji bi trebalo da obeshrabre srpski narod u borbi za opstanak i ostvarenje njegovih prava.

Podsetio da je srpski narod na KiM do sada, uz podršku OEBS-a, imao pravo glasa na izborima koje raspisuje Srbija i istakao da je odgovornost Misije OEBS da organizuje glasanje na prostoru KiM 3. aprila i Srbima omogući da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo.

Petković je ocenio da OEBS na KiM ima značajnu ulogu u uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane i izrazio očekivanje da će ova Misija nastaviti da deluje u skladu sa svojim mandatom.

Naveo je da u suprotnom poslednji događaji prete da ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine potpuno ponište, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona što, kako je istakao, Beograd nipošto ne želi.

Na kraju razgovora Petković je pozdravio početak rada Specijalnog savetnika za nealbanske zajednice u okviru Misije OEBS i izrazio očekivanje da će i u budućnosti aktivnosti te međunarodne organizacije biti usmerene na zaštiti i garantovanju ljudskih i građanskih prava Srba i drugih nealbanaca, dodaje se u saopštenju.

Video: Petković s francuskim ambasadorom: Priština vrši represiju nad srpskim narodom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mnogo ste smesni

    25. januar 2022 | 16:55

    U aprilu opet nece da digne slusalicu ….

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA