≫ 

Brnabić iz Brisela posle sastanka sa novom predsednicom EP: Agenda proširenja jedna od najvažnijih stvari

Premijerka Srbije Ana Brnabić predvodila je delegaciju Srbije na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije

  • 1
BEOGRAD ELEKTROAUTOBUSI BRNABIC ELEKTRO AUTOBUSI Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Premijerka Srbije Ana Brnabić predvodila  je delegaciju Srbije u Briselu.

Na pitanje kakav je stav nove predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole, po pitanju proširenja EU, Brnabić kaže:

- Stav koji je u saglasju sa Evropskom komisijom, to je da je agenda proširenja jedna od najvažnijih stvari. Na kraju krajeva i za Evropski parlament, većina poslanika u Evropskom parlamentu, poslanici koji bi glasali i koji zastupaju agendu proširenja. Ja sma se zahvalila na učešću evroparlamentaraca u našem međupartijskom dijalogu.

- Ja ću već u petak imati sastanke sa evroparlamentarcima, pozvala sam novu predsednicu Evropskog parlamenta da dođe u posetu. Ono što pokazuje odnos prema Srbiji je što je prvi njen zvaničan sastanak u Briselu bio upravo sa delegacijom iz Srbije - navela je ona.

Prema rečima premijerke, bio je dug dan u Briselu.

- Ulazimo u dvanaesti sat sastanaka, dug dan je bio, počeli smo jutros u 7.30, prvi sastanak je bio sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom. Ono što je izuzetno važno i što najbolje govori o tome gde je danas Srbija i kako se Srbija danas kotira u institucijama Evropske unije, koliko smo napredovali i koliko brzo i uspešno idemo je i sam današnji dan.

- Činjenica je da smo imali sastanke od predsednice Evropske komisije preko predsednika Evropskog saveta do predsednice Evropskog parlamenta do predsednika Odbora za spoljne poslove, čak dva komesara, komesara Varhejia, za proširenje i komesara Rejnardsa, za vladavinu prava.

- Svakako je nešto što se ne dešava često. I govori o tome koliko je EU posvećena Srbiji, koliko pažnje posvećuju svim reformama koje smo sproveli, zaključno sa referendumom. Svako je bez izuzetka čestitao na uspehu tog referenduma - napomenula je Brnabić.

Brnabić o izjavi Borelja: Ne pronalazim Srbiju u tome

Brnabić je povodom izjave visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja da u Evropi nema mesta za poricanje genocida, rekla da ne pronalazi Srbiju u tome, kao i da nije čula da je ta izjava upućena direktno Srbiji.

Na pitanje da li je direktno o tome na sastancima razgovarala sa Boreljom i kakav je bio njen odgovor na tu konstataciju, Brnabić je kazala da na sastancima o tome nisu razgovarali.

- Ali ja to zaista nisam čula kao nešto što je upućeno Srbiji, čula sam kao generalnu konstataciju, deo evrposkih vrednosti, nešto što je važno za čitav naš region i čitav Zapadni Balkan. Svakako nisam čula da je upućeno direktno Srbiji i ne pronalazim Srbiju u tome - rekla je Brnabić novinarima u Briselu.

Žozep Borelj poručio je danas da u Evropi nema mesta za, kako je rekao, poricanje genocida, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Borelj je to izjavio na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, navodeći da u Evropi nema mesta za one koji javno poriču genocid i podrivaju integritet zemalja u susedstvu.

Video: Brnabić: Sve više ljudi iz dijaspore se vraća u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. januar 2022 | 23:49

    MI ZNAMO DA PROSIRENJA NECE BITI I DA BRISEL ZELI SAMO NASE PRIZNANJE NATO DRZAVE KOSOVA!!!! SVE OSTALO JE LAZ !!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA