≫ 

Veritas global: "Tokom dijaloga Beograda i Prištine nedovoljno se priča o manastiru Dečani i o ZSO"

U svom godišnjem izveštaju ova švajcarska agencija navodi da će spoljno okruženje ostati izazovno tokom ove godine i da su izgledi za članstvo u EU glavni podsticaj za Beograd da normalizuje odnose sa Prištinom

  • 0
Decani Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja, ali postavlja se pitanje da li će imati smisla, piše švajcarski Veritas global, navodeći da je tokom pregovora nedovoljno bilo reči o šteti koja može nastati zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda da se vrati zemljište manastiru Visoki Dečani, kao i o eventualnoj koristi koju bi moglo doneti uspostavljanje ZSO.

U svom godišnjem izveštaju ova švajcarska agencija navodi da će spoljno okruženje ostati izazovno tokom ove godine i da su izgledi za članstvo u EU glavni podsticaj za Beograd da normalizuje odnose sa Prištinom.

Podsećaju da Beograd posmatra tzv. Kosovo delom Srbije i "aktivno promoviše politiku delegitimizacije prištinskih vlasti na međunarodnoj sceni".

- Nedostatak napretka u formalnom pokretanju pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, i donekle Albanijom, stvorio je na Zapadnom Balkanu percepciju da je zemalje članice EU ne žele dalje proširenje. Pokretanje pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU moglo bi da stvori pozitivan uticaj u dijalogu Beograda i Prištine - navodi se u ovom izveštaju.

Dodaju da su, tokom dijaloga, nedovoljno korišćenje ekonomske analize za bolje informisanje zainteresovanih strana o koristima u vezi sa pitanjima o kojima se raspravlja.

- Na primer, procena ekonomskih troškova nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova o manastiru Dečani ili ekonomskih koristi od blagovremenog uspostavljanja ZSO - navedeno je u izveštaju.

Dodaju da se, kroz jasno artikulisanje rezultata dijaloga, može bolje iskoristiti podrška dostupna kroz Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan. A sve to, kako smatraju, može pomoći u postizanju boljih ishoda pregovora.

Podsećaju da briselski dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije dao opipljive rezultate.

- Ukoliko se dinamika pregovora ne može poboljšati, postoji rizik da će se isto desiti 2022. - navode ovi istraživači i dodaju da na lokalnom nivou ima prostora za delimičan optimizam, ali samo ako se poboljša dinamika dijaloga.

Takođe, kako kažu, rastuća etnička konfrontacija u Bosni stvara rizik za stabilnost u regionu.

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA