Deo opozicije na sastanku sa evroposlanicima: Traže da se odluke o prigovorima vrate RIK-u

Na sastanak sa evroposlanicima Tanjom Fajon, Knutom Flekenštajnom, Eduardom Kukanom i Vladimirom Bilčikom bili su Nova stranka, GDF i Socijaldemokratska stranka

  • 1
DACIC EVROPARLAMENTARCI SASTANAK Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Deo opozicije koja se danas sastala sa evroparlamentarcima zatražila je od posrednika da pomognu da Srbi na KiM mogu da ostvare svoje biračko pravo, a smatraju i da umesto lokalnih izbornih komisija prigovore i odluke o poništavanju izbora na pojedinim mestima zbog nepravilnosti treba da radi Republička izborna komisija.

Na sastanak sa evroposlanicima Tanjom Fajon, Knutom Flekenštajnom, Eduardom Kukanom i Vladimirom Bilčikom bili su Nova stranka, GDF i Socijaldemokratska stranka.

Izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika o kojem poslanici uskoro treba da raspravljaju, predviđeno je da odluke o prigovorima, kako je rekao funkcioner SDS Konstantin Samofalov, donose lokalne komisije, a oni su, kaže, predložili da se to vrati RIK-u.

- Zamislite postizborni haos gde jedna lokalna komisija u kojoj nemate pravnika odlučuje na jedan način u Subotici, a potpuno drugačije na primer u Surdulici ili Nišu. Tražimo da umesto toga da se to vrati RIK-u kao što je bilo do sada. RIK je dovoljno osnažen ima 46 pravnika i punu podršku stručne službe skupštine - rekao je Samofalov novinarima.

On je ukazao i da je apsurdno da se skuplja 10. 000 potpisa za predsedničku kandidaturu, a ponovo još 10. 000 potpisa za parlamentarnu listu.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je da su oni izvestili evroposlanike šta su bile anomalije referenduma i kako bi sve to moglo da se ispravi u biračkom procesu.

- Na njima je velika odgovornost da se obezbedi da Srbi na Kosovu mogu da ostvare svoje biračko pravo. To nisu imali priliku na referendumu, rekao je Movsesijan. Što se tiče same tehnike izbora, ona se značajno menja novim zakonima - rekao je Movesijan.

On je naveo da je opozicija ukazala na moguće probleme koji će biti u tom procesu.

- Dali smo rešenja za neke od tih problema. Mislim da su prihvatili i da će do kraja dana ispregovarati sa vlašću da se koliko toliko omogući da ovaj proces bude koliko toliko normalan - rekao je Movsesijan.

Funkcioner GDF-a Rade Veljanovski koji je i član Privremenog nadzornog tela za praćenje medija rekao je novinarima da je evroposlanike zamolio da upute apel medijima da pozivaju sve političke stranke u svoje programe, a isto tako i političarima da se odazivaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    28. januar 2022 | 17:12

    Srbijo moja sto ce tebi evroposlanici kao posrednici. Srbi moraju izmedju sebe da razgovaraju, a ne preko posrednika. Ja , kada bi bila vladar Srbije to nikada ne bih dozvolila. Mozda je ovo bolno sto cu reci, ali je istina, a istina je samo jedna. U Srbiji zive neki Srbi ciji koreni nisu sa ovih prostora, a njima nije stalo do Srbije. Takve treba poslati tamo odakle poticu. Reci cete da nemam pravo to da kazem. Imam potpuno pravo jer i moji koreni su izvan prostora Srbije, ali ja volim MOJU Srbiju i nikada ne bih ucinila nesto da sto bi dovelo do toga da stranci moraju da posreduju izmedju mene i moje brace rodjene generacijama u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA