≫ 

Кurti o manastiru Dečani: Odlukama režima Slobodana Miloševića nije mesto u ovom veku

Premijer vlade u Prištini Aljbin Кurti sumnja u odluku Ustavnog suda da manastiru Visoki Dečani dodeli 24 hektara zemlje

  • 7
Aljbin Kurti, Manastir Visoki Dečani Foto: Profimedia/Alamy, Shutterstock

Premijer vlade u Prištini Aljbin Кurti rekao je za manastir Visoki Dečani, da je pitanje vraćanja zemljišta ovom manastiru "odluka režima Slobodana Miloševićevog", kojoj "nije mesto u ovom veku", prenosi RTK.

On je rekao da sumnja u odluku Ustavnog suda da manastiru Dečani dodeli 24 hektara.

- Razumem da manastir Dečani treba da ima prostor, razumem da im je potreban mir, ali mi imamo uobičajenu rezervu za odluke koje je na naše iznenađenje prihvatio Ustavni sud, koji je vodio slučaj bez prolaska kroz uobičajene faze. Odluke Miloševićevog režima ne mogu da žive u našem veku - rekao je on.

Objašnjava da društvo ne može da se vrati u period pre 1999. godine, niti pre 2008. i 2012. godine, kada je uklonjen nadzor nezavisnosti Кosova.

- To su stvari koje su se dešavale u prošlosti, mi smo tu gde jesmo i svaki pokušaj vraćanja u prošlost, verujem da ne može biti budućnost - rekao je Kurt i dodao da je dijalogom neophodno rešiti pitanje manastira Dečani.

Kurti o ZSO: Treba poštovati presudu Ustavnog suda

Kurti izjavio je da se posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ponekad, u vezi sa Zajednicom srpskih opština, pozivaju na prošlost, ali da ipak prihvataju i poštuju presudu Ustavnog suda Kosova.

- Što se Zajednice tiče, posrednici se ponekad pozivaju na prošlost, ali je ipak prihvataju i poštuju presudu Ustavnog suda - rekao je Kurti.

Povodom dijaloga između Beograda i Prištine, Kurti je rekao da je on za to da se što pre postigne dogovor, ali, kako je rekao, Srbija to ne želi.

- Zainteresovan sam da se što pre postigne dogovor, ali Srbija to ne želi, ne želi da menja svoj Ustav - rekao je Kurti za RTK.

Kurti je rekao i da dijalog Beograda i Prištine ne treba da koristi Srbiji kao državi, već da treba da se bavi zahtevima kosovskih Srba.

- Nismo mi protiv njih, ali Srbija je protiv nas. Međunarodna zajednica je takođe uverena da smo kreativni i da smo na dobrom putu -  rekao je Kurti.

Video: Radovi stali oko Visokih Dečana, ali strepnja ostaje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SS

    18. februar 2022 | 09:29

    .... ludilo.... sve to treba zgaziti kao sto su nas gazili....

  • Predrag Z.

    18. februar 2022 | 10:12

    Kad je ZSO u pitanju onda poštuje taj njihov tzv ustavni sud, a kada se radi o Visokim Dečanima onda ne, nego izmišlja nekakve gluposti Miloševićev zakon...koji je to licemer. Što ga pustiše ovi DOS-ovci iz zatvora...

  • Gile

    18. februar 2022 | 10:25

    Ako je odluka ispravna, to nema veze ko je doneo. U Nemackoj i dan danas postoje neki zakoni iz Hitlerovog doba pa ih niko nije ponistio samo sto ih je njegov rezim doneo. Nego siptari sve hoce da svale na Milosevica jer misle da je jos uvek 1999. Pa su poceli da izmisljaju i Miloseviceva Crkva ilegalno sagradjena. A oni na stotine dzamija nelegalno izgradili posle rata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA