Nadzorni odbor za izbornu kampanju Skupštine Srbije: Mediji da razdvajaju javnu od partijske funkcije

Nadzorni odbor u saopštenju podseća da je Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjena zloupotreba javnih resursa, javnih skupova i susreta koje javni funkcioner ima u tom svojstvu, tj. njihova upotreba za promociju političkih stranaka ili političkih subjekata

  • 0
TV studio Foto: Shutterstock

Nadzorni odbor za izbornu kampanju Skupštine Srbije usvojio je mere za poštovanje jednakosti kandidata u izlaganju njihovih programa i pozvao javne medijske servise da u izveštavanju o predizbornim aktivnostima kandidata upotrebljavaju pojmove i izraze koji precizno i nedvosmisleno razdvajajaju njihovu javnu funkciju od partijskog položaja i položaja kandidata na izborima.

Nadzorni odbor u saopštenju podseća da je Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjena zloupotreba javnih resursa, javnih skupova i susreta koje javni funkcioner ima u tom svojstvu, tj. njihova upotreba za promociju političkih stranaka ili političkih subjekata.

Poštovanje tog propisa, kako se navodi, je u nadležnoisti Agencije za borbu protiv korupcije.

U saopštenju Nadzorni odbora ističe da učesnici na izborima - političke stranke i drugi subjekti, podnosioci izbornih lista, kao i kandidati, imaju pravo na jednak i ravnopravni tretman u izbornom procesu i izbornoj kampanji, uključujući i tretman od strane javnih medijskih servisa.

Dodaje se da građani u vreme van predizbornih kampanja, kao i u vreme predizbornih kampanja imaju pravo da budu detaljno i potpuno informisani o radu državnih organa i državnih funkcionera.

To, kako se navodi, znači da se u sredstvima javnog obaveštavanja, u okviru prezentiranja državnih aktivnosti, u periodu izborne kampanje u svojstvu javnih funkcionera pojavljuju i javni funkcioneri koji su članovi političkih partija i drugih organizacija koje učestvuju na izborima ili koji i lično učestvuju na izborima kao kandidati ili nosioci izbornih lista.

Naglašava se da je kod tog pojavljivanja javnih funkcionera u medijima nužno da budu poštovana pravila iz člana 50. Zakona o sprečavanju korupcije i da bude jasno da se oni pojavljuju u svojstvu javnih funkcionera, kao i da ta pojavljivanja ne budu zloupotrebljena za predizbornu promociju političkih stranaka i drugih političkih subjekata.

- Ali, ograničavanje ovog informisanja zarad nekog privida jednakosti učesnika u izbornom postupku bilo bi suprotno navedenoj ustavnoj garanciji prava na obaveštenost građana -  stoji u saopštenju.

Dodaje se da Ustavom zagarantovano izborno pravo može biti na potpun način ostvareno tek ako su građani na potpun način obavešteni o aktivnostima podnosilaca izbornih lista ne samo u samoj izbornoj kampanji, već i o aktivnostima pripadnika date političke stranke ili druge organizacije ili pojedinaca kao vršilaca vlasti ili pripadnika parlamentarne ili vanparlamentarne opozicije.

Kako se navodi, očekivanja birača od određene političke stranke, druge organizacije ili pojedinaca za koje bi na izborima trebalo da se opredele ili ne opredele, na najbolji način se mogu formirati i oblikovati na osnovu angažmana tih stranaka, organizacija i pojedinaca u vršenju vlasti ili u opozicionim aktivnostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA