≫ 

Selaković: Energetika prioritetna oblast saradnje s Bugarskom

"Članstvo Srbije u EU prioritet spoljne politike Srbije" - poručio Selaković u Briselu

  • 0
Nikola Selaković , Brisel, Teodora Genčovski Foto: Tanjug/MSP/Branko Lazić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Briselu sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Teodorom Genčovskom.

Konstatujući da su bilateralni odnosi vrlo dobri i stabilni, a politički dijalog razvijen i intenzivan, Selaković je naglasio da je potrebno staviti akcenat na jačanje ekonomske saradnje.

Ministar je podvukao da je jedna od prioritetnih oblasti saradnje sa Bugarskom energetika, ali je ukazao na mogućnosti za jačanje infrastrukturne, prekogranične i regionalne saradnje.

Ovom prilikom, šef srpske diplomatije zahvalio je Bugarskoj na podršci evrointegracijama Srbije i pozvao ministarku Genčovsku u zvaničnu posetu Srbiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Nikola Selaković , Brisel, Teodora Genčovski Foto: Tanjug/MSP/Branko Lazić

Selaković: Mađarska jedan od ključnih partnera Srbije

Selaković poručio je danas, na sastanku u Briselu sa šefom diplomatije Mađarske Peterom Sijartom, da je punopravno članstvo u EU ostalo strateško opredeljenje Srbije, a da nam je nedvosmislena podrška Mađarske, kao jednog od ključnih partnera na tom putu, od velikog značaja.

Ministri Selaković i Sijarti su razmotrili širok spektar regionalnih i geopolitičkih tema, sa posebnim osvrtom na posledice sukoba u Ukrajini i uticaj tog konflikta na situaciju u Srbiji i Mađarskoj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Mađarskoj na razumevanju za spoljnopolitičke pozicije i državne interese Srbije.

Selaković je Sijarta upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da je Beograd dosledno opredeljen postizanju rešenja dijalogom, dok, kako je ocenio, kod druge strane takav stav izostaje, što potvrđuje apliciranje Prištine za članstvo u Savetu Evrope, navodi se u saopštenju.

Nikola Selaković , Brisel, Teodora Genčovski Foto: Tanjug/MSP/Branko Lazić

EU prioritet spoljne politike, neophodan podsticaj

Selaković izjavio je danas u Briselu, posle sastanka s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, da je članstvo Srbije u EU prioritet spoljne politike Srbije i njeno strateško opredeljenje, ali i da je važno pružiti regionu podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Selaković i Varheji su razgovarali i o situaciji u Ukrajini i regionu, kao i o dijalogu Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Posle sastanka sa šefom srpske diplomatije, Varheji je na svom Tviter nalogu poručio da dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA