Brnabić u Severnoj Makedoniji, sastanak s Kovačevskim

Za Anu Brnabić je priređen zvaničan doček ispred Vlade Severne Makedonije

  • 2
Ana Brnabić Makedonija Foto: Peđa Vučković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić stigla je u Skoplje, gde je započela radnu posetu Severnoj Makedoniji. Pored razgovora s premijerom te države Dimitrom Kovačevskim, Brnabićeva će učestvovati na samitu "Makedonija 2025".

Za Anu Brnabić je priređen zvaničan doček ispred Vlade Severne Makedonije. Nakon toga je počeo sastanak dveju delegacija, koje predvode premijeri Srbije i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Teme sastanka su dalji razvoj prijateljskih odnosa, dogovor o trećoj zajedničkoj sednici, inicijativa Otvoreni Balkan, bilateralna saradnja, trgovinska razmena dve zemlje i železnički projekat Budimpešta - Beograd - Skoplje.

To je prvi bilateralni susret Brnabićeva sa novim premijerom Severne Makedonije.

Ana Brnabić Makedonija Foto: Peđa Vučković

Ona će zajedno sa Kovačevskim potom prisustvovati otvaranju samita Makedonija 2025, regionalnog skupa koji svake godine okupi više od 250 učesnika i služi kao platforma za razmenu znanja, najnovijih svetskih trendova u poslovanju, investicije, tehnološke inovacije, povezivanje organizacija i inspirisanje promena u jugoistočnoj Evropi.

U fokusu ovogodišnjeg samita su digitalizacija i razvoj digitalnih veština, regionalne i globalne teme.

Brnabićeva će učestvovati na premijerskom panelu "Izgradnja prosperitetne budućnosti: Uloga regionalne saradnje".

Samitu svake godine prisustvuju državni zvaničnici, kompanije koje posluju u regionu, članovi diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, kao i članovi akademske zajednice civilnog društva.

Samit počinje danas i trajaće do 19. maja, a zatvoriće ga predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Ovo je četvrti put da Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, a poslednji put je bila u julu prošle godine, kada je učestvovala na Prespa Forumu u Ohridu, koji okuplja lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA